четвртак, 24 мај 2018 10:43

Јевтић: "Сарадњом са Београдом квалитетније решавамо проблеме Срба на Косову"

Приштина, 24.05.2018.

„Велики број проблема које Срби на Косову имају, лакше и квалитетније решавамо сарадњом са званичним Београдом. Представници Српске листе на Косову често инсистирају да се проблеми Срба решавају на институционалан начин јер сматрамо да се једино на тај начин може изнаћи дугорочно решење за целокупну ситуацију која и Приштину и Београд данас ставља у незавидан положај“, казао је током састанка у Приштини посланику немачког Бундестага и члану Одбора за односе са ЕУ Мануелу Саразину, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић.

Упознао га је са важношћу дијалога Београда и Приштине и рекао да је мишљења да се дијалог треба водити на два нивоа, на високом политичком, оним у Бриселу, и на локалном нивоу јер се на тај начин може доћи до конкретнијих и пре свега практичних решења у оном животном смислу.

„ Ако желимо дугорочну стабилност у региону и напредак у многим областима онда на томе морамо озбиљно и радити“, истакао је министар.

Јевтић је током састанка говорио и о важности формирања Заједнице српских општина, нагласивши да њено формирање гарантује опстанак Срба на Косову преко њених кључних области образовања и здравствене заштите, економског развоја и просторног планирања.

Изнео је мишљење да би боља економска ситуација утицала и на односе два народа јер би се како је рекао „  бољом економском климом превазишле и многе несугласице“.

Општина Штрпце је добар пример суживота и мултиетничности. По моделу ове општине треба радити на решавању многих проблема у односима два народа, казао је Јевтић.

Министар је на крају састанка добио позив од Мануела Саразина да поново посети Немачку и разговара са њеним привредницима и представницима власти по кључним питањима за напредак друштва.