четвртак, 02 јул 2020 14:55

Економско оснаживање интерно расељених и повратника

Приштина, 02. јул 2020. године

У свом настојању да омогући одрживи повратак и интеграцију расељених лица, интерно расељених и избеглица са Косова, Министарство за заједнице и повратак са својим партнерима из Европске уније подстиче економско оснаживање ових породица. Покретање сопственог бизниса подстицајним средствима Министарства за заједнице и повратак и Канцеларије Европске уније на Косову један је од начина којим се повратницима и интерно расељенима обезбеђује друштвено-економска стабилизација и егзистенција.

У том циљу су данас четири породице у општини Грачаница, Обилић и Клина добиле вредну опрему за сечење и обраду дрвета, чишћење и снимање која ће за њих у будућности представљати извор прихода и егзистенције. У претходном периоду је Министарство за заједнице и повратак овим породицама изградило куће у склопу пете фазе пројекта "Повратак и интеграција на Косову (ЕУ РРК - 5).

У току примопредаје опреме, корисници нису крили своје задовољство и захвалност. По њиховим речима оно што им је било потребно за рад и остваривање прихода су добили, а најважније од свега је да сада од сопственог рада могу да издржавају себе и чланове своје породице. Без еконоске стабилности нема опстанка, а без опстанка оних који на Косову живе се обесмишљава и процес повратка. Управо због тога настојимо да на овај начин подржимо оне који своју будућност виде на Косову. Захвални смо Канцеларији Европске уније на Косову која нас подржава у важним пројектимау и Међународној организацији за миграције (ИОМ) која те пројекте имплементира.