среда, 01 јул 2020 13:36

Нови кров над главом за 38 интерно расељених породица

Након постигнуте сагласности марта 2020. године о изградњи 62 куће за интерно расељене породице и упркос неизвесности узрокованој пандемијом вируса Ковид-19 и применом прописаних мера заштите, успешно је започета изградња првих 38 кућа за интерно расељена лица на Косову. Изградњом првих 38 кућа ће бити решено стамбено питање за укупно 214 лица у општинама Ново Брдо, Ђаковица, Пећ, Исток, Штрпце, Ораховац и Косово Поље. Многе од поменутих 38 породица, међу којима има и мале деце, живеле су у нехуманим условима и зато са нестрпљењем чекају свој кров над главом. За седам кућа је већ урађен и технички пријем, а видно задовољни корисници у току обављених пријема кажу да њихов дуго сањани сан сада већ постаје јава. На томе су, кажу, захвални свима који су заслужни за изградњу кућа, а понајвише министру за заједнице и повратак који дату реч испунио.

”Живели смо за дан када ће наша деца имати нормалне услове за живот“, ”Много година патње је коначно иза нас. Живимо свој сан”, ”Још не можемо да верујемо да имамо наш дом. Хвала свима који су нам ово омогућили, а понајвише министру Јевтићу ”, ”Коначно има наде да бољи дани долазе”, само су неке од изјава оних који су потписали потврде о техничком пријему кућа.

Министарство за заједнице и повратак посвећено ради на стварању услова за одржив повратак расељених, повећању броја повратника али и побољшању услова живота угоржених заједница на Косову.

Изградња поменутих кућа је започета у склопу пете фазе програма “Повратак и реинтеграција на Косову (ЕУ РРК-5)“, који Министарство за заједнице и повратак и Канцеларија Европске уније  спроводе у 11 општина у партнерству са Међународном организацијом за миграције (ИОМ).

У склопу истог програма је у наредном периоду планирана изградња додатних 24 кућа за интерно расељена лица и припаднике невећинских заједница.