петак, 12 јун 2020 19:13

Настављају се инциденти на Србе повратнике

У селу Опрашке у општини Исток, где је некада живело двадесетак српских породица, данас је од стране Албанаца пребијен Петко Милетић - једини српски повратник и житељ овог села. Претучени Милетић је након указане медицинске помоћи у локалној амбуланти у пратњи полиције одвезен у Болницу у Пећи ради допунских медицинских прегледа. Милетић је од стране двојице Албанаца задобио телесне повреде приликом спречавања илегалне сече дрва на свом имању и том приликом му је украден мобилни телефон.

Повећани број инцидената даје нам заправо да и наша забринутост за опстанак Срба повратника  повећаним интензитетом расте. Покушаји да на институционалан начин заштитимо оне који након повратка желе да несметано живе и раде на својим имањима, након сваког поновљеног инцидента бива у потпуности обесмишљен.  

Апели органима реда и мира, представницима међународне заједнице и косовским институцијама које могу да помогну у сузбијању овог горућег проблема неће престати све док не будемо уверени да је сваки повратник на Косову сигуран и безбедан. Наша је морална обавеза да покушамо све што је у нашој моћи да повратницима помогнемо да превазиђу ова тешка времена. То смо радили у прошлости, радимо сада и радићемо.

Ћутање и равнодушност према безбедносним ицидентима ове врсте, делимично значи и њихово одобравање. Управо зато је важно да се починиоци оваквих недела што пре пронађу и процесуирају, поручено је из Министарства за заједнице и повратак.

Од фебруара месеца, према информацијама са терена које добија Министарство за заједнице и повратак, ово је 26. инцидент у низу.