уторак, 26 мај 2020 16:18

САОПШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА ЗА ЗАЈЕДНИЦЕ И ПОВРАТАК ПОВОДОМ ПРЕТЊЕ СМРЋУ ПОВРАТНИКУ ИЗ КЛИНЕ

Приштина, 26. мај 2020. године

У селу Дреновчић у општини Клина јуче око 16 часова, на свом имању секиром је нападнут повратник Ђорђија Ђоровић. Двојица Албанаца су Ђоровићу запретили да ће убити и њега и пса и ”да ће му одсећи главу као јагњету” ако га поново виде ту где јесте. Ђоровић се након ицидента повукао са свог имања у изнајмљеној кући у селу Бича у којој станује. Убрзо након тога исти нападачи су дошли у двориште изнајмљене куће и поново претили да ће га лишити живота уколиоко га виде да обрађује своје имање у суседном селу. Након поновљене претње Ђоровић је обавесто  припадике словенског контигента КФОР-а, а затим и Полицију Косова која је одмах стигла на лице места и од њега узела изјаву.

Ово је флагрантно кршење права повратника на слободан живот и рад на сопственим имањима. Крајње је време да се стане на пут насиљу које се у континуитету спроводи над српским повратницима. Два ицидента у општини Клина на српске повратнике у само неколико дана су озбиљна претња за слободне грађане и повратнике који ионако живе у отежаним условима. Застрашивања и претње смрћу треба озбиљно схватити јер су очигледна намера да у повратнчким местима не буде више Срба. 

Као инстутуција која се бави процесом повратка, нећемо одустати да се залажемо код надлежних институција за ред и мир на Косову, да се починиоци што пре пронађу, изведу пред лице правде и адекватно казне. 

Званичници Министарства за заједнице и повратак су данас обишли село Бича у општини Клина и разговарали са Ђорђијом Ђоровићем коме је прећено смрћу. Рано јутрос министар Далибор Јевтић је у телефонском разговору са Ђоровићем дао пуну подршку и изразио спремност за сваки вид помоћи које Министарство за заједнице и повратак може да пружи и том приликом посебно нагласио да ће институционално тражити максималну заштиту за Ђорђију и све повратнике на Косову.

Од фебруара 2020 ово је 19. безбедносни инцидент на Косову у којима су мета били припадници српског народа, како повратници тако и они који се никад нису са Косова расељавали.