уторак, 28 април 2020 14:39

Церница на удару паликућа

Приштина, 28. април 2020. године

”Невећинске заједнице заслужују једнаке шансе и заштиту, поготово у моментима када је евидентан растући тренд насиља над њиховом имовином. Сви досадашњи напори да омогућимо бољу будућност свима, у моменту бивају обесмишљени након сазнања да се припадницима невећинских заједница на Косову пале куће, скрнаве гробља, неометано краде имовина”, изјавио је министар Далибор Јевтић поводом најновијег паљења српске куће у Церници код Гњилана.

Јевтић упозорава да се задњих дана и недеља дешавају синхронизовани напади над имовином Срба и да веома забрињава инфериорност инститиција и албанске интелектуалне елите на Косову. 

”Новаке код Призрена, Бабин Мост код Обилића, Црколез код Истока, Ораховац, а данас и Церница код Гњилана нашла се на мети екстремиста. Насиље над имовином Срба и осталих невећинских заједница на Косову мора престати одмах”, изјавио је Јевтић.

Министар је подсетио да нису заборављена страдања недужних цивила у Церници, када је 2000. године током напада на сеоску продавницу погинуло троје Срба, међу којима и четворогодишњи Милош Петровић, као ни напади 2003. године када је рањено четворо Срба, од којих је један од задобијених повреда преминуо.

Министар Јевтић је истакао да ново паљење куће представља опомену за све, да је крајње време да се сви окренемо будућности и на сасвим супротан начин од овог данашњег градимо међусобно поверење и суживот на Косову.