уторак, 28 април 2020 14:35

Јевтић поручује повратницима: „Опљачкани сте и с правом уплашени али нисте сами“

Приштина, 28. април 2020. године

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли су петочлану породицу Славка Петровића из Бабиног Моста код Обилића, мештане Новака код Призрена и Црколеза у Истоку који су били на мети учесталих провала, крађа и подметања пожара.

”Ово нас је баш погодило, сада када је време за пољопривредне радове од чега једино и живимо, сада смо остали и без пољопривредне механизације, не знам деци како да објасним да нам је ускраћена могућност да преживимо“, рекао је  у разговору са саветницима министра Јевтића домаћин Славко Петровић из Бабиног Моста, коме је недавно покрадена пољопривредна механизација. Приликом посета селу Новаке код Призрена и Црколез код Истока потврђено је од мештана да су малобројне повратничке породице веома узнемирене због учесталих провала, крађа и подметања пожара. По речима мештана Новака, поред крађа, у атару овог села увелико настају илегалне депоније на приватним парцелама које власницима онемогућавају да обрађују своја пољопривредних имања. У селу Црколез код Истока недавна крађа стоке и аутомобила породици Малише Тијанића је трећа у низу од многобројних које су остале нерасветљене. У разговору са званичницима Министарства за заједнице и повратак, мештани Црколеза истичу да је озбиљно доведен у питање даљи опстанак 25 преосталих породица, од око 60 колико их је некада живело у Црколезу код Истока.

„Молимо вас да некако утичете на надлежне у Приштини да помогну у расветљавању многобројних крађа и заштите повратнике“, углавном су апели које су повратници из Бабиног Моста, Новака и Црколеза упућивали представницима Министарства за повратак и заједнице.

Овим поводом, министар Далибор Јевтић упутио је писма вршиоцу дужности министра унутрашњих послова Џељаљу Швећли, директору Полиције Косова Рашиту Ћелају, и градоначелнику Призрена Митаферу Хаскуки, захтевајући предузимање конкретних корака у заштити Срба и њихове имовине на Косову. Између осталог, у послатим писмима, министар Јевтић је поред захтева за проналажењем и законским мерама кажњавањем почиониоца ових инцидената тражио и повећано присуство Полиције у повратничким срединама, док је од градоначелника Призрена захтевао да се ради на решавању проблема дивљих депонија на приватним имањима Срба на улазу у село Новаке.

Министар Јевтић је поручио породицама, које су претпреле штету и страх, да ће Министарство за заједнице и повратак бити ту да им помогне у правазилажењу тренутне ситуације.