понедељак, 27 април 2020 09:05

Опљачкана повратничка породица у Црколези код Истока

Приштина, 27. април 2020. године

Још једна у низу напада на повратнике на Косову, овог пута у општини Исток, у селу Црколез где је синоћ  Малиши Тијанићу украден путнички аутомобил и бик. Малиша се са породицом у Црколез вратио пре 11 година, а мештани села истичу да због оваквих инцидената осећају велику несигурност.

„Проблеми српских повратника се и даље настављају, и док се цео свет бори да сачува своје здравље и да са што мањим последица превазиђе тренутно стање, српски повратници се боре да сачувају имовину, да опстану и остану на својим имањима. Чињеница да је ово трећи инцидент у низу над српским повратницима за мање од 72 сата довољан је показатељ изазова са којим се повратници суочавају ових дан. Брине и ћутање надлежних.“, поручио је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и још једном позвао истражне органе да хитно реагују.

Јевтић је истакао да ванредно стање на Косову очигледно одговара појединцима да на организован начин пљачкају и стварају немир међу српским становништвом.

” Министарство је у самом селу Црколез изградило пет кућа, нови Парохијски дом, помогли смо и са обновом десет породичних кућа. Ми ћемо као институција наставити да се заједно са свим повратницима боримо и за њихов опстанак и за живот. Од живота ништа важније није ”, навео је министар Јевтић.

Иначе у селу Црколез тренутно живи 83 Срба од којих је 14. деце. Пре 1999. године у Црколезу живело је 220 становника српског народа.  У селу које има 25 кућа, пре две године се догодио инцидент у коме је породици Мија Белошевића украдено 8 крава,  до дан данас починиоци нису пронађени и ако је полиција и тада, као и данас поводом овог случаја извршила увиђај