субота, 25 април 2020 20:49

Запаљена српка кућа у селу Новаке код Призрена

Приштина, 25. април 2020. године

У селу Новаке код Призрена у коме тренутно живи  15 Срба, данас нешто после 17 часова, непознати починиоци пометнули су пожар у кући покојног Момира Станојевића. Малобројне комшије покојног Станојевића су захваљујући брзој реакцији успели да угасе подметнути пожар, а ватрогасна јединица и полиција су након тога стигли на лице места и извршили увиђај.

 „У селу често долазе непозната лица, најчешће млађи Албанци, који нас провоцирају на различите начине, пљачкају и за то никоме не одговарају. Потпуно смо беспомоћни и незаштићени“, истичу са зебњом малобројни мештани села Новаке.

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, најоштрије је осудио данашње паљење куће у селу Новаке крај Призрена, подсетивши да напади на повратнике у овом селу трају годинама. „Јуче вишеструке провале и крађе, данас паљење куће, а шта је следеће?! Учестали и планирани напади, као и систематско уништавање имовине у српским селима Бабин Мост код Обилића и Новаке код Призрена, несумњиво имају за циљ даље застрашивање и протеривање Срба са Косова“, упозорава  министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић. „Оно што нас све посебно забрињава је да изостаје оштра реакција надлежних институција али и свеопште јавности на Косову“, закључује Јевтић.

Ово је трећи у низу напад на имовину Срба у овом повратничком месту у последњих месец дана, где је недавно обијено 13 кућа Срба - повратника.

Министарство за заједнице и повратак је изградило 67 кућа за повратнике у селу Новаке код Призрена. Први повратници су се у селу вратили 2003. године. Међутим, након мартовског погрома над Србима на Косову 2004.године у овом селу је остало још свега 15 породица.