четвртак, 09 април 2020 12:18

АКЦИЈОМ „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“ ДО НАЈУГРОЖЕНИЈИХ НА КОСОВУ

Приштина, 09. април 2020. године

У моментима када пандемија корона-вируса улази у критичну фазу, Министарство за заједнице и повратак је успешно окончало први део акције поделе пакета помоћи најугроженијима на Косову. Под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“, од 31. марта до 8. априла, у 303 најугроженије породице на Косову је равноправно подељено 10,9 тона хране и 7.562 комада средстава за хигијену.

„Измамљени осмеси, сузе старијих и изолованих и неизмерна захвалност 919 директних корисника ове акције, доказ су да се и са кризним временима светских размера успешно можемо изборити солидарношћу и жељом за помоћ“, истичу званичници овог министарства. Акцијом су били обухваћени повратници у изоловним срединама, најугроженији становници појединих колективних центара, угрожена старачка домаћинства, породице самохраних родитеља, особе са инвалидитетом, корисници социјалне помоћи, незапослени, изоловане невећинске заједнице у општинама које су највише погођене пандемијом, између осталих и Роми, Ашкалије, Горанци и Египћани.

”Хвала вам што мислите о нама, и више је него довољно. Бог вам добро дао.”, ”За мене, моје унуке и породицу донели сте нешто најпотребније.”, “Не знам шта ми све треба…али ово што сте донели ми веома пуно значи у овом времену неизвесности.“, само су неке од речи захвалности које су се могле чути од стране свих оних који су добили ову помоћ.

„Лично смо се уверили да многима још треба помоћи и зато смо интензивирали сарадњу са свим институцијама и међународним партнерима који могу и желе да помогну јер“, по речима министра Далибора Јевтића, „нама је у овим моментима једино важно #ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“. 

Акција је спроведена у координацији са локалним органима власти и уз несебичну помоћ 48 волонтера, поштујући прописане мере заштитне. Општине које су биле одабране овим програмом помоћи су: Исток, Каменица, Клокот, Клина, Пећ, Ораховац, Липљан, Обилић, Вучитрн, Штрпце, Гњилане, Грачаница, Витина, Урошевац, Ранилуг, Партеш, Ново Брдо и Приштина.

 

Д А   П О Б Е Д И    Ж И В О Т!

Media