понедељак, 21 мај 2018 08:44

Јевтић: Пљачке Срба коче повратак у потпуности и терају на исељавање

Приштина, 21.05.2018.

„Учестале крађе имовине у српским селима у последњих неколико месеци у потпуности заустављају повратак. На тај начин се врши притисак и на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају“, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, након последњих пљачки у селима Бабин Мост и Милошево.

Истиче да оштећене породице, све ређе пријављују случајеве полицији јер су изгубиле наду да ће виновници бити приведени правди и адекватно кажњени.

„ Како би међусобно поверење између два народа, српског и албанског али и поверење ка инстуцијама било грађено на чврстим основама, Полиција Косова и правосудни систем су у обавези да активније и одлучније раде на сузбијању оваквих и сличних активности група или појединаца. Сем што уносе немир међу Србима, овакви и слични инциденти наносе огромну штету и процесу повратка и опстанка невећинских народа на Косову“, каже министар Јевтић.

Напомиње да су Срби вољни да остану на својим имањима и да ће им Министарство за заједнице и повратак у свом капацитету помоћи да ту намеру и остваре. Захтевам, како је рекао, по ко зна који пут и да се остале институције на Косову укључе у нешто што мора бити заједнички интерес читавог косовског друштва, а то је да мир и стабилност као и владавина права буду стално присутни.

„ Међународној заједници и свима онима чији је посао успостаљање владавине права на Косову се обраћам са захтевом да уложи више напора да пљачке српске имовине на Косову престану“, закључио је Далибор Јевтић.