понедељак, 23 март 2020 09:50

Саопштење за медије министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића о активностима Министарства за заједнице и повратак услед пандемије корона вируса

Приштина, 23. март 2020. године

”У овим турбулентним временима пандемије корона вируса (Ковид-19) морамо се држати заједно и помагати једни другима али и сами себи јер је то једини начин да се изборимо са овом кризом светских размера“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић. Пандемија корона вируса је регистрована у 11 градова на Косову и има тенденцију даљег ширења. Уведене мере заштите од ширења пандемије Ковида-19 онемогућавају нормалан живот на Косову. Ове мере али и свеукупна ситуација нарочито погађају поједина повратничка места и рањиве групе грађана међу којима су: старе особе, повратници, социјално угрожене категорије становника и остали.

„Министарство за заједнице и повратак, моји сарадници и ја лично смо због бројних и разноврсних захтева у претходних неколико дана били принуђени да успоставимо интензивнију сарадњу и координацију са општинским кризним штабовима, канцеларијама за повратак и заједнице али и институцијама на централном нивоу власти, како би конкретно помогли грађанима и успешно спровели мере заштите од корона вируса“, истакао Јевтић.
„Недостатак брашна, уља и других основних животних намерница, одлазак и долазак са лечења тешких болесника из средина и општина са српском већином јужно од реке Ибар, посредовање и олакшавање сарадње са централним институцијама власти на Косову“, истиче Јевтић, „само су неки од многобројних свакодневних захтева које Министарство углавном успешно решава у овим данима страха и неизвесности“.


Јевтић је казао да се управо у овим тешким тренуцима види колико је битна веза и адекватна сарадња и координација са ресорним министарствима и институцијама.


„Апелујем на грађане да остану код куће, а ми ћемо своју солидарност показати на делу у наредним данима када планирамо конкретне акције испоруке помоћи у основним животним намерницама и средствима за потребе хигијене онима који су тренутно најугроженији. Већ смо предузели конкретне кораке да, у сарадњи са другим ресорним министарствима, решимо проблем око обустављене испоруке брашна пекарама али и снабдевање другим основним животним намерницама српских средина јужно од реке Ибар“, поновио је Јевтић.


Осим тога, повећана пажња Министарства за заједнице и повратак ће наредних дана бити усмерена на рањиве групе грађана у општинама Исток, Клина, Призрен, Ораховац, Липљана, Обилић, Вучитрн, Витина, Гњилане и Каменица.


У овим тешким временима за човечанство свако од нас има обавезу да учини оно најмање могуће: да остане код код куће, придржава се препорука о превенцији ширења ове пошасти, да млађа популација у координацији са институцијама помогне да наши старији добију све што им је потребно. У складу са тим ће се и Министарство за заједнице и повратак опходити са надом да ћемо се сви заједно у што скорије време вратити нормалним активностима.