понедељак, 24 фебруар 2020 12:22

Састанак министра Далибора Јевтића са амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом

Приштина, 24. фебруар 2020. године

Будући планови Министарства за заједице и повратак, наставак сарадње на Скопском процесу и повратку расељених, унапређење живота  повратника и невећинских заједница и примена договорених стратегија, биле су неке од тема данашњег састанка министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и амбасадора Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову (ОЕБС) Јан Братуа.

На састанку је истакнуто да је процес повратка у стагнацији из различитих разлога, од којих су нејвећи узурпирана имовина, безбедносна и економска ситуација у повратничким срединама. У вези с тим, постоји јасна намера Министасртва за заједнице и повратак да у будућности предузме конкретне кораке на институционалном нивоу како би дошло до позитивних промена.

Званичницу су се сагласили да је неопходно наставити сарадњу у погледу процеса повратка расељених и да се у јавности званичници морају уздржати од употребе било какве запаљиве реторике која у великој мери негативно утиче на све оне који су се одлучили или размишљају да се на Косово врате.

”Веома је важно да дође до промене тренутне ситуације. За тако нешто нам је неопходна подршка ОЕБС-а, ресорних министарства али и осталих институција на Косову. Нису довољне само речи, већ је јако битно да се успоставе механизми који ће институције натерати да спроводе договорено”, казао је Јевтић.