среда, 16 мај 2018 12:31

Јевтић и Симић: Срби су увек спремни да проблеме решавају дијалогом

Приштина, 16.05.2018.

„На Косову постоји пуно проблема али су Срби увек спремни да по свим питањима разговарају како би се на конструктиван начин они решавали, а на добробит свих народа на овим просторима. Били  смо и бићемо и даље фактор стабилности и страна која сматра да је дијалог најбољи начин за превазилажење свих криза“, казали су током данас одржаног састанка у Приштини, потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци, Далибор Јевтић и посланик Српске листе у Скупштини Косова Игор Симић, вишем службенику за Косово у Стејт Департменту, Илану Гудману (Ilan Goodman)

Јевтић и Симић су званичнику Стејт Департмента рекли да је њихов приоритет борба за побољшање живота и опстанак Срба на Косову и да се политика представника Српске листе заснива управо на овим принципима. „Један од начина да живот Срба на Косову буде бољи је управо и формирање Заједнице српских општина и зато се на њеном што скоријем формирању толико инсистира. Срби на Косову знају шта желе и због чега им треба формирање ЗСО-а“, истакли су они.

Пренели су му да су одбијани захтеви представника Срба да се ствари од суштинског значаја за невећинске народе решавају на институционалан начин, и да је и то поред догађаја од 26. марта допринело да се донесе одлука о изласку из институција. Истакнуто је такође да се многи закони који су донети непоштују и да се на овим стварима мора озбиљно радити.

Илан Гуман је током састанка рекао да је став Стејт Департмента јасан, а то је да се сви Бриселски договори морају импламентирати и да нема двоумљења око тога. Инсистираћемо на овим стварима и у Београду и у Приштини казао је Гудман.