петак, 19 јул 2019 11:36

Саопштење поводом посете потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића Бабином Мосту, Липљану и Старом Грацку

Бабин Мост-Липљан-Старо Грацко, 19. јул 2019. год

” Ми као институција смо присутни овде да помогнемо да људи пре свега опстану.Волели би смо да се сви они који су отишли и врате али је за нас опстанак ових људи овде најважнији. Сваку породицу коју овде задржимо у Старом Грацку али и свуда тамо где Срби живе за нас је успех у смислу онога да нас има ако не више, барем исто и никако мање у односу на број који нас има данас. У наредном периоду ћемо реализовати оно што као министарство межемо, обнову и изгрању нових кућа али ћемо подржати младе људе који ће покренути одеђене бизнисе”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратк у оставци Далобор Јевтић, након обиласка успешно реализованих пројеката за оспанак Срба у Бабином Мосту и Старом Грацку.

- Двоје младих образованих људи смо успели да задржимо у Бабином Мосту, да не траже другачију перспективу далеко од своје куће и то је само један од 32 пројекта које смо реализовали у протклих месец дана а који се тучу покретања свог пословања породицама које су имале различите идеје, -истакао је министар по обиласку зубне ординације породице Славнић.

Док је након обиласка младог брачног пара Матовић у Старом Грацку којима је Министарство за заједнице и повратак саградило кућу најавио још већу присутност у свим српским срединама и интензивнију помоћ свуда тамо где је помоћ потребна.

” Покушаћемо да решимо одређене проблеме. Имамо неке идеје које сам овде изнео. Највећи проблем је проблем запошљавања и ми смо на последњем састанку који смо имали у Београду са председником Вучићем говорили на ту тему и очекујео да Влада Србије донесе одлуку око укидања забране запошљавања оних места које се ослобађају било да неко иде у пензију или на други начин су слободна. То ће битни знатна помоћ у решавању ових проблема али га неће решити у потпунсти”, казао је министар.

Најавио је помоћ путем пројеката самозапошљавања које МЗП реализује у сарадњи са Канцеларијом ЕУ на Косову и ИОМ-ом за све српске средине.

” На исти начин као што смо то радили у претходном периоду радићемо и сада. У претходном периоду смо покрили 14 општина сада настављамо даље док не покријемо цело Косово. Нећемо лимитирати људе да ако општина Липљан није обухваћена да неко из Старог Грацка не може да аплицира. Узимамо у обзир све озбиљне пројекте, као што су до сада сви пројекти које смо реализовали кроз пројекат ”Стабилизације заједница” били успешни и дали резултате”, подвукао је Јевтић.

Представници Старог Грацка али и људи из Бабиног Моста којима је Јевтић помогнуто истичу да им та помоћ значи егзистенцију и улива сигурност да не иду са Косова.

”Министар је са нама 365 дана у години и све што обећа он и испуни”, казали су Славнићи и Матовићи док је Ћирковић Зоран, представник Старог Грацка истако да је у Старом Грацку престало исељавање од када је Јевтић почео на озбиљан начин да помаже ово место.

Током дана, Јевтић је обишао и гробље у Липљану на коме су оскрнављени споменици и разговарао са локалним парохом, док је у Старом Грацку положио венац на спомен плочу страдалим жетеоцима.