среда, 26 јун 2019 11:34

Саопштење за јавност поводом конференције ” Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености ”

Приштина, 26. јун 2019. год.

”Чињеница је да је прошло двадесет година и самим тим што и након двадесет година и даље тражимо начин да овај процес завршимо, говори довољно о томе да није довољно урађено по овом питању. Ако знамо да је још увек велики број оних који су расељени и ван својих домова, ако знамо да постоје средине на Косову у којима расељени не могу да се врате онда знамо да имамо још пуно тога да урадимо сви заједно како би смо ово питање решили на бољи и квалитетнији начин”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић на конференцији ” Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености ”, која је данас одржана у Приштини.

Јевтић је истакао да је пракса показала да се често не примењује оно што је договорено када је у питању процес повратка и да би имплементација постојећих закона и договорених процеса била кључ за успех када је у питању овај процес.

” И данас ћу рећи да је највећи проблем у процесу повратка и решавању питања интерно расељених лица питање имовине. Ово питање је једно од већих препрека на путу повратка расељених, а и ово питање није само питање повратка него и основних људских права ”, нагласио је министар и подвукао да је обавеза свих институција и друштва на Косову да се решава далеко квалитетније.

Јевтић је учеснике конференције упознао да је покренуто више иницијатива када је у питању повратак од којих је је посебно истакао ”Скопски процес”, како би се овом иницијативом кренуло у решавање одрећених проблема чије решавање захтева ангажованост на регионалном нивоу.

” Кроз ”Скопски процес” смо усвојили и неке од њих су реализоване, неке су остале неимплеметиране и у том смислу нисмо успели да их до краја спроведемо у дело.”

Јевтић је и изразио очекивање да се на Косову затворе сви колективни центри, а као почетак успешне реализације овог пројекта је навео затварање колективних центара у општини  Штрпце. Искористио је прилику да се захвали Канцеларији Европске уније на Косову, ДРЦ-у и ИОМ-у на помоћи у реализацији не само овог већ и веома успешног пројекта РРК5.

На данашњој конференцији министар је нагласио да ће се у наредном периоду покренути иницијатива слична иницијативи ”Регионалног програма за збрињавање избеглица из републике Хрватске и Босне и Херцеговине”, како би се на ефикаснији начин решило питање повратка.

На самој конференцији присутинима су се обратили представници међународних организација и амбасада на Косову – УНХЦР, УНДП, ИОМ, ДРЦ, ОЕБС, амбасада Велике Британије, Италије и Шведске, као и представници локалних самоуправа. У главном делу дискусије прилику да се обрате имала су интерно расељена лица. Они су овом приликом изнели чињенице њиховог тешког положаја, живота у нехуманим условима и немогућности да се врате у своје домове.

Конференција је организована уз помоћ и иницијативу УНДП-а, УНХЦР-а и ИОМ-а, уз подршку Министарства за заједнице и повратак.​