четвртак, 20 јун 2019 08:42

Саопштење поводом светског Дана избеглица ​

Приштина, 20. јун 2019. год.

” Светски Дан избеглица не треба и не сме да буде једини дан када се подсећамо на сву бол и патњу коју имају људи који су против своје воље напустили све што су годинама стицали. Ово не треба да буде једини дан подсећања на оне које су напустили своје домовове, своје места, градове, села…не треба да буде подсећање на све оне проблеме које имају, а имају их пуно. Обавеза читавог друштва је да се њих морамо сетити сваког дана, да им морамо помоћи да им сваки дан буде лакши и лепши од предхотног, обавеза је да свакодневно радимо на стварању бољих услова за њихов живот”, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, поводом обележавања 20. јуна, светског Дана избеглица.

Истакао је да је и даље велики број људи не својим вољом ван својих домова и да се процес повратка одвија веома споро, а да људи који живе у колетивним центрима и осталим привременим смештајима, у великој мери недостојних живота обичног човека, немају времена да чекају боље дане. 

” За њих бољи дани требају да дођу што пре је могуће јер 20 година је исувише дуг период чекања. За неке од њих толико дуг да су изгубили сваку наду да повратак на њихова имања може да се деси.”

Јевтић је изразио бригу што се породице које су се вратиле често нападју и што ти напади управо доводе до њиховог поновног исељавања.

” Овакви проблеми шаљу лошу поруку онима које се одлуче на корак повратка…и не само то, узурпирана имовина, лоша економска ситуација у повратничким срединама, жеља за посећивањем својих светиња од стране расељених се и данас дочекује негативно. Све то нас враћа неколико корака уназад у намери коју покушавамо да реализујемо.”

Поручио им је да док год буде био министар за заједице и повратак, неће одустати од намере да свима који желе да се врате то и омогући јер је то једино прихватљиво решење и позвао остале колеге да у томе помогну.

” Уложићемо сав свој труд да вам повратак омогућимо, јер право на повратак и слободан живот је основно право свих и ми ћемо се за то борити. Молим вас да не продајете имања и будете упорни да се вратите јер ћемо једино тако успети у намери да поново буде ваше оно што вам је неко бесправно узурпирао, отео, украо.”, закључио је министар Јевтић.