среда, 05 јун 2019 17:03

Састанак са директором Канцеларије за југоситочну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Хелбахом.

Берлин, 5. јун 2019.

Политички представници Срба са Косова започела је своју дводневну посету Берлину састанком са директором Канцеларије за југоситочну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Хелбахом.

Главна тема разговора делегације Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, била је тренутна политичко-безбедоносна ситуација на Косову.

Представници Срба са Косова су недвосмислено свом саговорнику указали на све веће тензије које су резултат одређених одлука власти у Приштини, као и потреби да се дијалог настави и да се уклоне препреке, попут такси од 100% на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, како би се дала шанса решавању свих проблема.

На састанку је било речи и о последњој акцији полиције Косова на северу када је без потребе употребљена велика сила под изговором борбе против корупције и криминала и да постоји опасност да се са таквом праксом може наставити са циљем застрашивања српског народа.

Иначе на самом састанку је гоподин Хелбах честитао Горану Ракићу на поновном избору за градоначелника Северне Митровице, где је уз захвалност господин Ракић констатовао да је то била прва честитка неког из међународне заједнице, која је требала да честита на чињеници да су избори на северу Косова протекли мирно. Делегација Српске листе наставља сутра посету Берлину састанцима са саветником канцеларке Меркел, господином Лутенбергом као и састанцима у Бундестагу.