понедељак, 08 април 2019 08:15

Јевтић честитао Међународни дан Рома

Приштина, 08. април 2019. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је Међународни дан Рома припадницима овог народа уз оцену да Роми и данас живе тешко и да све институције на Косову морају уложити још много озбиљног рада и труда како би њихов положај у друштву био бољи.

” Искреног сам мишљења да не треба само Светски дан Рома да нас подсећа на важност стварања једнаких услова на образовање, запошљавање, право на лечење, право на рад и генерално бољи квалитет живота за Роме. О горе наведеним требамо говорити сваки дан и морамо бити упорни како би нешто на том плану кренуло набоље. У оквиру пројекта који је МЗП реализовало протекле године припадницима овог народа изграђене су 37 куће а за још 5 се чека завршетак радова, помагано им је у грађевинском материјалу и огреву за зиму, а најугроженијим породицама Рома смо помагали у прехрабеним и хигијенским пакетима. Ја лично и институција на чијем сам челу улажемо напоре да створимо повољније услове како за припаднике ромског, тако и за остале невећинске народе али није довољно да само појединац и једна институција озбиљно раде на побољшању услова живота у овом случају ромског народа, већ се у решавање ових проблема требају укључити сви.

У нади да ће посвећена пажња на унапређењу њиховог положаја бити све већа, а бројни проблеми које наши суграђани Роми имају, сваке наредне године бити све мањи, још једном вам најискреније честитам Дан Рома”, стоји у честитки министра Јевтића.​