петак, 29 март 2019 17:41

Безбедносна ситуација на територији општине Штрпце је стабилна

Штрпце, 29. март 2019. године
 
Безбедносна ситуација на територији општине Штрпце је стабилна, потврдђено је данас на састанку који је у овој општини одржан између градоначелника Штрпца Братислав Николића, потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтића, команданта Команде здружених снага у Напуљу адмирала Џејмса Фога и команданта КФОР-а генерал мајора Лоренца Дадариа.

Градоначелник Штрпца је након састанка поручио да је мисија КФОР-а на Косову важна за стабилност и безбедност и посебно истакао да је и те како значајно наставити дијалог у Београда и Приштине јер се једино на тај начин могу решавати проблеми односа српског и албанаског народа на Косову.
 
"Мојим саговорницима сам током састанка пренео да сам задовољан безбедносном ситуацијом у општини Штрпце. Током састанка смо се дотакли и теме дијалога, који по нашем мишљењу треба да се настави. У контексту тренутне политичке ситуације истакао сам да Београд и Приштина морају да седну за преговарачки сто како би се изнашло решење, компромис, око Косова како би се сви ми окренули и фокусирали на оно што грађанима треба а то је пре свега нормалан, миран и стабилан живот свим грађанима", истакао је Николић.
 
”Желим да нагласим да је чињеница да се налазимо у средини која је и те како добар пример онога што се зове суживот на Косову, и те како добар пример онога што треба да буде и другима на Косову показатељ начина како могу неки проблеми да се решавају када је о односима два народа реч .Такође, данас смо током састанка још једном нагласили важност наставка дијалога јер без дијалога немамо могућности да решавамо проблеме. Оно што је неспорна чињеница  да је ситуација тренутно таква да дијалога нема због одлуке Владе Косово око увођења такси, што је нешто што је са наше стране више пута истакнуто као препрека наставку разговора. Такође смо нагласили чињеницу да је и "платформа о дијалогу" која је недавно усвојена у Скупштини Косова нешто што је додатно отежавајућа околност ка наставку дијалога јер је она суштински платформа против дијалога” ,рекао је Јевтић који је и додао да су председник Вучић и званични Београд јасно показали да су за дијалог који треба да доведе до постизања компромисног решења.

Јевтич је такође додао да КФОР треба да буде присутан и да обезбеди сигурност како се не би поновила дешавања попут оних из марта 2004 године.
 
”Мисија КФОР-а је одрживи мир и стабилност”, нагласио је адмирал здружених снага у Напуљу и додао ”да је то битно за развој економије на Косову”.
 
“Желео бих да нагласим да је безбедност веома битна за економију, која се не може развијати без стабилности и мира. Импресионирам сам миром који влада у овој општини. Задивљен сам лепотом овог места. Имао сам прилику да упознам и војнике који су овде на терену, а они су ту да помогну да се одржи стабилност”, истакао је Џејмс Фого.
 
Николић и Јевтић су оценили да је ово била јединствена прилика да представнике КРОР-а упознају са историјом и знаменитостима Општине Штрпце, која је, како су рекли, позитиван пример суживота.
 
" Хтео сам да наше госте упознам са историјом општине, са потенцијалима које општина Штрпце има, нашег Ски центра и све коперативне предности које пружа што је веома битно за све грађане општине Штрпце", навео је градоначелник Штрпца.
 
Командант КФОР-а Лоренцо Дадарио је из Штпрца упутио позив косовским и српским званичницима да сарађују са КФОР-ом јер је то од веома великог значаја за стабилност.
 
У наставку посете општини Штрпце, адмирал Фого и генерал Дадарио су заједно са градоначелником Николићем и министром Јевтићем посетили локацију на којој се граде станови за интерно расељена лица у општини Штрпце као и хладњачу ”Скардус” у којој се складишти малина, боровница, печурке и лековито биље са територије ове општине.

Градоначелнику Штрпца Братиславу Николићу и потпредседнику Владе Далибору Јевтићу, су данас додељена и признања од стране адмирала Фога и генерала Дадариа у знак захвалности за рад и деловање који је резултира миру и стабилности као и као знак добре њихове сарадње са КФОР-ом. Такође градоначелник Штрпца Братислав Николић уручио је адмиралу Фогу захвалницу и уметничку слику, дело локалног уметника, као и захвалницу команданту КФОР-а италијанском генералу Дадариу.