уторак, 26 март 2019 11:17

Јевтић и Берард: Дијалог начин решавања проблема

Приштина, 26. мар 2019. год

Да је дијалог основни начин решавања проблема на Косову, закључак је данашњег састанка који је у Приштини одржан између потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика шефа мисије за Балкан и Европу Министарства спољних послова Француске Емануела Берарда, који је иначе задужен да прати процес дијалога између Београда и Приштине, а који у Приштини борави како би се у разговору са релевантним званичницима упознао са тренутном ситуацијиом на Косову.  

 ” Свесни смо чињенице да проблеми који данас оптерећуји два народа на Косову нису нимало једноставни али то не значи да њихово решење треба тражити на неке друге начине а да то није дијалог. Искрено мислим да све проблеме које имамо морамо решавати једино и искључиво дијалогом како би и Срби и Албанци на Косову живели боље и како живот не би био додатно отежан”, казао је министар Јевтић током састанка.

 Истакао је да Косово мора бити место на коме ће сви невећиснки народи имати иста права јер се једино на тај начин гради боља будућност и напоменуто да је недостатак поверења један од основних проблема на чијем се решењу мора интензивно радити.

 Фрацуски званичник Емануел Берард је се слажући се са наведеним још и додао да је веома лоше када дијалог не постоји и да то значи да се потојећи проблеми додатно укрупњавају, што свакако треба избећи.

 На састанку је било још и речи и о повратку. Министар Јевтић је господину Берарду предочио све проблеме на које Министарство за заједнице и повратак и он лично наилази током овог комплексног и нимало лаког процеса, истакавши да је један од већих узурпирана имовина.

 ” Ми се често трудимо да могућностима које имамо обезбедимо да повратак расељених на своја огњишта и након толико година буде бољи али околности нам не иду у сусрет јер сам мишљења да не може само Министарство за заједнцие и повратак радити на овоме већ се на озбиљан начин у решавање овог проблема морају укључити и остале институције”, рекао је Јевтић.