четвртак, 14 фебруар 2019 13:12

Јевтић са норвешким дипломатом Еидеом о ситуацији на Косову

Приштина, 14. феб 2019. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са норвешким дипломатом и бившим специјалним изаслаником генералног секретара УН за Косово, Каи Еидеом. Јевтић и Еиде су током састанка разговарали о актуелним темама и политичкој ситуацији на Косову као и дијалогу Београда и Приштине.

Током састанка закључено је да дијалог нема алтернативу и да постоји потреба да се питање односа два највећа народа на Западном Балкану коначно регулише компромисом око питања Косова.

”Постоји једна важна потреба, пре свега свих нас који живимо на Косову, а то је да коначно се обезбеди трајни мир који ће осигурати извеснију будућност. Господин Еиде одлично познаје прилике на Косову, и као неко ко се бавио проблемима односа два народа на овим просторима може да да свој лични допринос коначном решењу проблема. Данашњи састанак са господином Еидеом био је користан и мислим да је и он могао да чује виђење ситуације из угла представника Срба на Косову”, рекао је Јевтић.

Каи Еиде је рекао да на Косову борави како би чуо са каквим се све проблемима косовско друштво сусреће и нагласио да Београд и Приштина морају коначно доћи до решења тих проблема.

Током састанка је истакнуто да се мора одустати од једностраних одлука и потеза попут оне о увођењу такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине и да се на тај начин једино може дати шанса наставку дијалога.

Господин Еиде се у протекла неколико дана састао са више званичника у Београду и Приштини где је из прве руке од главних актера могао чути ставове и мишљења око будућности читавог региона, посебно оне ставове које су везане за односе Београда и Приштине.