четвртак, 07 фебруар 2019 07:05

Јевтић са конгресменом Енгелом разговарао о проблемима Срба на Косову

Вашингтон, 06. фебруар 2019. год.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас се у оквиру низа састанака које је у Вашингтону где борави поводом Молитвеног доручка имао,  састао и са конгресменом Елиотом Енгелом (Eliot Engel).

Током састанкаса америчким званичником, Јевтић је указао на проблеме и могућности решавања истих како би тренутна ситуација на Косову била боља. Пренео му је још једном да се морају поштовати права свих народа на Косову и да не треба чинити ништа што ће угрожавати било чија права.

” Мора се успоставити дијалог током кога би се решили нагомилани проблеми, који чини ми се оптерећују живот свих грађана на Косову. То мора бити примарни циљ и Приштине и Београда. Знам да неће бити лако али ако желимо будућност за нас и наше будуће генерације до компромиса мора доћи у што скоријем периоду”, нагласио је министар.

Истако је да таксе које су уведене на увоз робе из Србије највише погађају народ који на Косову живи и да се управо из тог разлога требају суспендовати.

Током сусрета је закључено да се решавањем овог питања отвара пут ка дијалогу.

”Тензије између Београда и Приштине лоше утичу на целокупну ситуацију на Запаном Балкану и с тога треба упорно радити на превазилажењу свих несугласица” казао је министар Јевтић.

И током овог, као и на претходним састанцима Јевтић се осврнуо на проблем повратака расељених, рекавшида се ово питање мора коначно затворити на један позитиван начин.