уторак, 05 фебруар 2019 06:47

Јевтић и Палмер: Дијалог једини пут ка решавању проблема

Вашингтон, 04. фебруар 2018. год.

Сва отворена питања треба решавати дијалогом, истакнуто је данас у Вашингтону током одржаног састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмера.

Метју Палмер је током састанка јасно поручиода се одлука о таксама мора суспендовати како би се отворио пут ка дијалогу, и да је то званична позиција САД-а.
 
Истакнуто је да таксе неповољно утичу на односе између два народа и да уколико Срби и Албанце желе трајно помирење, ка том циљу морају ићи заједнички.

”Подршка Сједињених Америчких Држава остваривању дуготрајног мира и стабилности на Косову је од изузетне важности. Пуно је изазова који су пред нама али изазове морамо решавати једино кроз дијалог. Једностране акције и потези не дориносе изградњи поверења. Посебно сам забринут због хапшења наших повратника, као што је последњи случај хапшења Зорана Ђокића”, нагласио је министар Јевтић током данашњег састанка и подвукао  да се мора тежити ка изградњи међусобног поверења.

Иначе, ово је четврти званични сусрет Далибора Јевтића са господином Палмером.

Осим сусрета са Метју Палмером, Јевтић се током дана сусрео и са представницима Бироа за популацију, расељене и миграције Владе Сједињених Америчких држава.

Током овог састанка саговорници су се сложили да је време да се сви расељени који су изразили жељу за повратком и врате. Истакнуто је да би можда модел повратка расељених из Босне и Херцеговине и Хрватске мого дати боље резултате и наглашено да се кроз Скопску иницијативу може започети са овим моделом збрињавања и проналажења трајних решења за расељене.

Закључено је да је заједнички рад свих релевантних институција од изузетне важност како би се постигли жељени резултати.