понедељак, 28 јануар 2019 15:30

Јевтић: Наставићемо да улажемо у образовање и живот

Ораховац, 28. јан 2019. год.

„ Приоритет министарства ће у наредном периоду бити улагање у живот, а живот је дакле и образовање и могућност запошљења. Живот је све оно што треба неког да натера да овде у тешким околностима у којима наши сународници живе, остану и опстану “, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнце и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас у Ораховцу приликом посете школи „Доситеј Обрадовић“ која је реконструисана средствима Министасртва за заједнице и повратак.

Истакао је да је обећање које је дато приликом његове прошлогодишње заједничке посете Ораховцу са министром образовања, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије Младеном Шарчевићем и директором Канцеларије за КиМ Марком Ђурићем, реализовано.

„ Реализовали смо пројекат санације овог објекта у складу са поднетим захтевом. Данас смо на састанку утврдили да је потребно још неколико ствари да се уради. Надам се да ћемо у току ове године рализовати и тај захтев. Желим да истакнем да и овде у Ораховцу али и у Великој Хочи желимо да обезбедимо максимално добре услове за рад у образовању наше деце и да видимо могућности да радимо на изградњи спортског терена у Ораховцу али и осталих ствари које буду потребне. Видели сте по осмесима деце да смо урадили праву ствар и мени је заиста задовољство и пуно срце што је то упрво тако. Нема веће сатисфакције у овом послу него када видимо задовољну децу “, рекао је Јевтић.

Из управе школе су казали да је школа после дужег времена почела да личи на школу јер је кров који је обновљен био у ужасност стању, учионице су уређеније а и објекат има поптуно нову столарију и грејање.

„Оно што је веома значајно, јесте да смо се са министром договорили да се на овоме неће стати и да ћемо добити и инвентар али и уредити спољни изглед, двориште испред школе и кабинет за информатику“, речено је из управе школе „Доситеј Обрадовић“.

Школа, коју похађају деца предшколског узраста, ученици од првог до осмог разреда и ученици гимназије броји око 60 ђака ,а у знак захвалности су ученици основне и средње школе за министра Јевтића припремили пригодан програм и уз песму ирецитацију у знак захвалности му уручили и посебне захвалнице.

Јевтић је у Ораховцу одговарао и на питања новинара

Поводом оптужби да представници Српске листе не чине ништа да побољшају живот Срба на Косову, које су од стране учесника Александра Јаблановића, Слободана Петровића и Ненада Рашића на недавно одржаној дебати у Медија центру у Чаглавици изнете, Јевтић је рекао да је управо ова посета и пројекат који је реализован најбољи одговор на те и такве бесмислене оптужбе.

„Људи који су о томе говорили не проводе време на терену и не разговарају са народом. Када ви не проводите време на терену и када не разговарате са народом, немате праве информације и онда кажете оно што је вама најлепше да кажете, оно што би сте ви волели. У наредном периоду ћемо резултате нашег рада презентовати на овај или на другачији начин и оно што је најбитније да су представници Српске листе свакодневно са својим народом“, рекао је он и додао - ”на бесмислице и измишљотине ми ћемо увек одговарати чињеницама и делима, увек ћемо бити са народом. Питајте их кад су они последњи пут били овде у Ораховцу? Нису, не знају они како наш народ живи нити овде нити било где другде. Лакше им је да сазову конференцију за медије, причају неистине или седну за компјутер и пишу саопштења. Њима постављам питање- пре него што баците камент реците а шта сте ви урадили?”

Подвукао је да сви морају бити јединствени када реч о помоћи Србима на Косову и да сем оваквих и сличних пројеката требају се све институције укључити у пружању помоћи особама којима је потребна помоћ у лечењу, конкретно питање новинара да ли је тачно да ли је и он упутио новчану помоћ за лечење Драгана Трипковића из Племетине.

„ Ми смо контактирали породицу Трипковић и пружићемо максималну финансијску помоћ колико у овом тренитку можемо . Врло је важно да господин Трипковић добије потребно лечење и да се потпуно здрав врати својој породици. Видим да је покренута велика акција и зато је важно да се што више људи одазове да што пре господин Трипковић оде на неопходно лечење“.

На питање новинара да ли је добио позив да присуствује ”Молитвеном доручку” у Вашингтону на коме ће домаћин бити председник САД Доналд Трамп, Јевтић је потврдио да је добио позив и да ће и ове године присуствовати овом значајном догађају у Вашингтону и да ће свој вишедневни боравак Сједињеним Америчким Државама искористити да на најбољи начим представи положај Срба и тренутну политичку ситуацију на Косову.

„То ће бити добра прилика да разговарамо на тему будућности овог региона. Оно што такође могу да вам кажем да ћу током свог седмодневног боравка у Америци бити у прилици да разговарам не само са представницима америчке администрације, Сената и Конгреса, већ и са другим светским лидерима који ће поводом ”Молитвеног доручка” доћи у Вашингтон. Медији и јавност ће бити обавештени око свих мојих активности, као и увек до сада“, истакао је министар Јевтић.