уторак, 13 новембар 2018 16:00

Јевтић и Штрахе: Дијалогом решавати проблеме

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и вице-канцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, сложили су се данас током састанка који је одржан у Бечу да све проблеме који оптерећују два народа на Косову, српски и албански, треба решавати искључиво дијалогом.

„ Ако желимо дугорочни мир, морамо да разговарамо око свих ствари које нас оптерећују и да међусобним уважавањем потреба решавамо проблеме. Због будућности и бољих услова за живот неопходно је радити пуно више на свим плановима како би ми и будуће генерације живели боље и безбрижније него што је то случај данас.“, рекао је министар Јевтић.

Јевтић је затражио подршку Аустрије у решавању проблема, истакавши да је веома битно да се договори постигнути у Бриселу имплементирају на начин како је договорено.

„ Много је проблема и много је времена и напора уложено на решавању истих али без значајних резултата и помака. Мора се престати са размишљањем да је све што је добро за Србе аутоматски лоше за Албанце и обратно. И једна и друга страна морају бити спремне да, зарад мира и стабилности, и изгубе и добију нешто кроз дијалог. Не постоји коммпромис који ће задовољити само једну страну, то онда није и неће бити компромис. Дијалог нема алтернативу, али дијалог који подразумева поштовање и имплементацију договора, а не дијалог само форме ради. Суштина је важнија од форме. За мене је живот важнији од политике и то је приступ за који се ја залажем, практична примена политике у служби грађана“, казао је Јевтић.

Напоменуо је да је од виталног значаја за српски народ на Косову формирање Заједнице српских општине и казао да је ово тема о којој треба говорити на сваком месту.

„Срспка листа улаже пуно напора да народу на Косову побољша услове живота. Залажемо се за то да мир и стабилност буду приоритет свих јер не постоји други начин да до својих циљева дођемо. Против смо замрзнутог конфликта и конфликта било које врсте.“, истако је министар.

Вице-канцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе је слажући се са министром по горе наведеним темама, рекао још и да ће Аустрија као председавајућа Европском унијом наставити са инсистирањем да се дијалог настави јер је то какао је и он понови „ једини начин да се проблеми решавају.“

Осим наведених тема токо данашњег сасатанка између двојице званичника разговарано је и осталим политичким темама које су присутне на Косову, и господин Штрахе је још једном нагласио посебне симпатије и подршку који он лично има за српски народ.

На крају састанка Јевтић је позвао Штрахеа да посети Косово како би се још боље разумео и упознао са животом и проблемима обичних људи.