четвртак, 08 новембар 2018 09:12

Јевтић у Истанбулу: Обевеза нам је да се залажемо за мир и стабилност на Балкану

Истанбул, 08. новембар 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак у оставци Далибор Јевтић, говорио је данас као специјални гост на отварању Истанбулске конференције о безбедности (ISTANBUL SECURITY CONFERENCE). На конференцији је министар рекао да је ово добра прилика да се говори о безбедности и изазовима свих народа који на Косову живе али не само на Косову него генерално на Западном Балкану.

„ Живим у подручју где је безбедносна ситуација крхка и знам колико је важно да се одржи мир и стабилност на читавом Западном Балкану јер управо од тога зависи како ћемо и ми на Косову живети. Подручје Западног Балкана је у развоју и то је оно што је добро и на чему требамо и даље радити. У колико желимо да проблем односа Срба и Албанаца на читавом простору решимо дугорочно, важно је да се у овом тренутку суочимо и кажемо, какве односе желимо да имамо као два највећа народа“, казао је Јевтић током обраћања.

Посебан акценат је ставио на чињеници да све полази од нас самих и да је од политике и било каквих интереса те врсте важнији живот.

„ Живот је оно што мора да победи на свим просторима. Не смемо дозволити да било који народ због политике трпи последице. Увек и на сваком месту говорим да је живот испред политике и искрено мислим да ако се водимо овиме биће мање сукоба и конфилката. Дакле, морамо да се више залажемо за живот“, подвукао је Јевтић

Искористио је прилику да укаже на важност дијалога јер како је рекао то је најбољи начин да се дуготрајно реши питање односа Срба и Албанаца.

Конференција овог типа прилика је да се размене мишљења и искуства о изазовима у области односа међу људима и безбедности као продукту тих односа о којој се данас много говори.

„Ово је такође прилика да чујемо и од других представника различитих земаља из читавог света који су овде данас дошли све оно са чиме се, када је о безбедности реч, те земље суочавају“, истакао је министар.

Потпредседник Владе и министар Јевтић, током јучерашњег дана се на маргинама конференције сусрео са више представника различитих земаља који долазе из области безбедности и економије.

Истанбулска конференција о безбедности се одржава четврту годину за редом и ове године ће трајати до 9. новембра.