понедељак, 05 новембар 2018 19:20

Јевтић са Флоренс Мангин: Дијалогом решавати проблеме

Приштина, 05. нов 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са директорком департмана Министарства спољних послова Француске за Континенталну Европу, Флоренс Мангин. Јевтић је са госпођом Мангин, са којом је био и амбасадор ове земље на Косову Дидиер Шаберт, разгововарао о положају српског и других невећинских народа на Косову, проблемима који их оптерећују и како их решити у корист свих који на овим просторима живе.

На почетку састанка је истакао да лично сматра да мир и суживот немају алтернативу и да све проблеме који стоје на путу боље будућности измећу Срба и Албанаца треба решавати дијалогом.

„ Дијалог је нешто чиме морамо доћи до циља а тај циљ је мир и бољи жиот за све народе на Косову. Замрзнути конфликт или конфликт било које врсте није решење, зато дијалог нема алтернативу и  потребно га је подржати на свим нивоима. Компромис као решење је нешто што ће бити болно, политички болно, али ако је компромис нешто што доноси дугорочан мир и бољи живот онда живот обичних људи мора да буде испред сваке политике“, казао је министар Јевтић.

Флоренс Мангин је казала да се апсолутно слаже са министром Јевтићем у томе да дијалог мора бити основни начин решавања проблема, да се са решавање одређених проблема мора убрзати јер народ мора коначно да осети бољитак.

Инвестирањем у средине у којима живе Срби могу се и те како побољшати условима живота и створити боља клима када је у питању повратак, речено је током састанка. Нова радна места су нешто што нам је преко потребно подвукао је Јевтић и напоменуо да се побољшањем економије могу превазићи многи проблеми.

Званичници су током састанка говорили и о застоју у формирању ЗСО, образовању, узурпираној имовини, инцидентима у повратничким срединама као и позиције Српске листе око процеса трансформације КБС-а у оружане снаге.

Јевтић је још једном указао и на проблеме који тренутно постоје унутар самих институција на Косову, посебно нагласивши честу непримену важећих законских прописа у вези са правима невећинских народа.