уторак, 30 октобар 2018 16:34

Јевтић: Договорени пројекти су подршка опстанку Срба на Косову

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић захвалио је свима који су подржали иницијативу председника Србије да се пројектима за унапређење привреде, пољопривреде, образовања помогне Србима на Косову.

Он је рекао и да је изузетно важна порука са те седнице да Влада и све институције пружају пуну подршку српском народу у јужној покрајини за све оно што су њихове животне потребе.

"Ови пројекти значе подршку животу, опстанку, али дају и могућност повратка свих оних који су данас нажалост ван својих домова. Сви ми који живимо на Косову знамо колико је важно да будемо економски јаки. Онолико колико је економски јака држава Србија, толико ћемо бити јаки и ми као народ", казао је Јевтић.

Навео је да су пројекти који су данас договорени резултат свега онога што се дешавало у претходном периоду.

"Живот Срба на Косову није лак, суочавамо се са свакодневним изазовима. Наша борба унутар институција на Косову некад делује као да неће донети резултат, али ми од ње нећемо одустати. Немамо увек и готово никад разумевање од оних који говоре да желе да граде суживот и биће сигурно отпора оних који не разумеју да је ово што се данас десило подршка животу. Они ће на ово гледати као један вид политичке борбе", казао је Јевтић.

Поручио је Албанцима на Косову да је једини начин за решавање међусобних несугласица и проблема заједничка изградња свега што треба да подржи живот.

"Ови пројекти нису уперени против било кога, ови пројекти подржавају живот сваког становника десет општина на Косову, без обзира на то да ли су они Срби, Албанци, Бошњаци или Роми", рекао је Јевтић.

Додао је да они желе да наставе да развијају своје средине и да пруже могућност младима да се образују и запошљавају, што је и резултат свих усвојених одлука на данашњој седници.

Јевтић је навео да су Срби у прошлости пропуштали прилике да на конкретан начин раде на решавању свих проблема, те да власти у Србији раније нису имале довољно слуха и разумевања за то како се може одржати живот Срба на Косову.

"Резултати те политике су били катастрофални и данас морамо да се боримо за одређене ствари против оних који се залажу да се Резолуција 1244 укине, да се Мисија Унмик угаси, а све то је резултат погрешне политике неких који су одлучили да питање Косова из средишта УН пребаце у Брисел", навео је Јевтић.

Одговарајући на питање новинара о томе колико стране допломате доприносе повратку Срба на Косову, Јевтић је рекао да је подршка међународне заједнице у том смислу само декларативна, а да конкретне акције изостају, јер се не спроводе закони.

Реузултат је, додао је, да је тек десет одсто повратника у односу на број расељених.