среда, 24 октобар 2018 11:32

Представници Српске листе на састанку са Палмером: Сва отворена питања решавати компромисом

Приштина, 24. окт 2018. год

Представници Српске листе, председник Горан Ракић и потпредседници Далибор Јевтић и Игор Симић, састали су са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмером ( Matthew Palmer ).

На састанку који је данас одржан у Приштини, Горан Ракић који је и градоначелник Северне Митровице, Далибор Јевтић, иначе и потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци и Игор Симић, посланик у Скупштини Косова су истакли да је мир и стабилност у целом региону главни њихов циљ, да су свесни да до овог циља није лако стићи али да се на томе мора интензивно радити. Представници Срба су истакли да Српска листа пружа пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу да се питање Косова реши компромисом јер једино такво решење може да обезбеди бољи положај Срба на овим просторима него што је данас.

Господину Палмеру су пренели ставове Српске листе да су кључна питања на којима треба уложити више напора како би српски народ на Косову живео у бољим условима, формирање Заједнице српских општина и то искључиво онако као је договорено у Бриселу, стварање сигурнијег окружења за живот, поготово у срединама у којима су Срби у мањини, ефикасније решавање проблема узурпиране имовине, положаја и заштите Српске православне цркве и стварање бољих услова за повратак расељених као и поспешивање економије.

Такође је истакнуто да са дијалогом треба наставити јер се једино дијалогом Београда и Приштине и суштинским уважавањем потреба српског народа на Косову могу решавати нагомилани проблеми.

Последње иницијативе у Скупштини Косова, када је у питању трансформација Косовских безбедносних снага је у супротности интересима српског народа на овим просторима – , истакли су Јевтић, Ракић и Симић.

Српкса листа и људи који је представљају желе бољи и мирнији живот свим народима који живе на Косову – „ Желимо да сви народи на овим просторима живе боље него данас. Овако нешто се може постићи једино међусобним уважавањем и улагањем максималних напора “, казали су Ракић, Јевтић и Симић током данашњег састанка.

Заменик помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања Метју Палмер је током састанка рекао да је важно да Срби учествују у процесима који су битни за Косово и да једино учествовањем у стварима одлучивања и изношењем ставова могу бранити своје интересе и побољшати своју позицију у друштву.
 
Иначе, пре сасатака са представницима Срба на Косову, Палмер се у Београду пре неколико дана састао и са председником Републике Србије Александром Вучићем, док се јуче на Косову у одвојеним састанцима сусрео са председником и премијером Косова, Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем.