понедељак, 24 септембар 2018 15:34

Јевтић се састао са одлазећим Амбасадором САД-а на Косову Грегом Делавијем

Положај српске и других невећинских заједница, актуелне политичке теме и сумирање свега што је у протеклом периоду урађено у сарадњи Министарства за заједнице и повратак и Амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову, билe су теме о којима су данас разговарали потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и одлазећи амерички амбасадор Грег Делави .


Констатовано је да је сарадња министра Јевтића и Министарства на чијем је челу са Амбасадом Сједињених Америчких Држава на Косову, била на веома завидном нивоу и истакнуто уверење да ће се са таквом сарадњом наставити.

„Помоћ САД-а кроз програме УСАИД-а је од веома велике користи за српску заједницу на Косову и ова помоћ је и те како значајна за опстанак српског народа на Косову“, истакао је министар Јевтић.

Једна од тема састанка била је и иницијатива за измене Закона о Косовским безбедоносним снагама где је министар Јевтић изнео забринутост да се ради о процесу који је у овом тренутку непотребан и може успорити и утицати на друге важне процесе, посебно када је о дијалогу реч.

На састанку је истакнуто да је важно учешће Срба у процесима доношења одлука које утичу на живот српског и других народа који живе на Косову. Јевтић и амбасадор Делави су се сагласили да је дијалог једини начин решавања проблема у односима Срба и Албанаца и да је важно да свако из своје позиције да допринос том процесу, како би се дошло до решења у циљу стабилности и мира.

„ Изражавам пуну захвалност за све оно што сте учинили током Вашег боравка на Косову. Министарство за заједнице и повратак ће и убудуће бити максимално посвећено раду који ће бити заснован на томе да сви народи на Косову живе боље“, рекао је министар Јевтић на крају састанка са господином Делавијем, који је одржан у Приштини.