недеља, 22 јул 2018 13:17

Јевтић захтева поново отварање истраге злочина у Старом Грацком

Приштина, 22. јул 2018.

Поводом 19. годишњице злочина у селу Старо Грацко у општини Липљан која се навршава у понедељак 23. јула 2018. године, поптредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић упутио је писмо председнику Косова, председнику Владе Косова, председнику Скупштине Косова, министру унутрашњих послова Косова, министру правде Косова као и амбасадорима Квинте и шефици мисије ЕУ на Косову.

Писмо преносимо у целости уз информацију да ће је господин Јевтић сутра присуствовати парастосу.

Поштовани,

У понедељак 23. јула 2018. године навршава се 19 година од убиства 14 жетелаца у месту Старо Грацко у општини Липљан.
Ни после 19 година нема одговора ко је у предвечерје 23. јула убио 14 жетелаца који су на њиви сакупљали летину.

Нема одговора ко их је и за чији рачун рафалима зауставио: неке на путу детињства и младости, а неке у свом најбољем животном добу.

Скоро две деценије њихове породице, мајке, очеви, браћа и сестре траже истину за њих, своје најмилије. Живе ране за које је истина ма каква била, једини лек који не може да их излечи али може да их умири и смири душе убијених.

У име правде, истине, у име породица жртава а понајвише у име будучности тражим, захтевам од вас да уложите највеће напоре и подржите нас у томе да се починиоци овог најгнуснијег злочина пронађу и коначно приведу правди као и да из Ваше позиције утичете на надлежне органе да се истрага поново отвори јер је прекидом и затварањем исте буквално још једном убијено 14. невино страдалих жетелаца, а породицама нанет још јачи ударац. Није могуће да у времену у коме живимо овакав злочин остане без одговора ко га је и зашто починио.
Породице убијених као и сви ми и даље чекамо да се злочинци приведу правди, да правда буде доступна и да истина о злочину буде откривена.

Зло се не сме заборавити, невина крв 14 жетелаца заслужује једино правду и истину.

Далибор Јевтић,
потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак