петак, 27 април 2018 09:45

Јевтић се састао са амбасадором Француске на Косову Шабертом

Приштина, 27.04.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са амбасадором Француске на Косову Дидиер Шабертом (Didier Chabert ). Јевтић и Шаберт су разговарали o корацима који могу побољшати положај невећинских народа на Косову, као и како решити актуелне проблеме у корист свих који на Косову живе.

Зеједница српских општина је била једна од главних тема. Министар је француском амбасадору пренео да је формирање ЗСО од суштинског значаја за српски народ јер ће допринети да се области као што су образовање, здравство, урбано и рурално планирање и економија, када су у питању српске општине на Косову, могу унапређивати на један конкретнији начин.

Разговарано је и о пројектима који могу помоћи повратницим да опстану и остану на својим имањима.

„ Удруженим снагама и уз помоћ свих - Европске уније, САД, Владе Косова, Владе Србије можемо доћи до циља који смо одавно зацртали, а то је да на Косову имамо већи број повратника и да тај повратак буде у сваком смислу одржив“, нагласио је Јевтић.

По питању позиције Српске листе у Скупштини и Влади Косова, Јевтић је амбасадора обавестио да је став Српке листе и даље непромењен од оног става који је донет након догађаја од 26. марта и да је мандат који обављају он и његове колеге у Влади технички.

Двојица званичника су разговарала и о Ски-центру на Брезовици. Министар је амбасадору казао, да градоначелник Штрпца Братислав Николић има идеју и план како да се питање Ски- центра реши. Јевтић је казао да ће се за споровођење те идеје тражити подршка и Београда и Приштине али и представника међунаронде заједнице у смислу да решење буде економско а не политичко.

Ово је други сусрет у последњих шест месеци, потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића са амбасадором Француске на Косову Дидиер Шабертом.