петак, 20 јул 2018 09:54

Јевтић се састао са новим шефом УНХЦР-а на Косову Еролом Ардуком

Приштина, 20. 07. 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, састао се данас са новим шефом УНХЦР мисије на Косову Еролом Ардуком.

Током састанка који је одржан у Приштини, министар Јевтић је новог шефа УНХЦР-а упознао са процесима које Министарство на чијем је челу води када је у питању процес повратка, предочио му је недостатке у самом процесу и истакао да се једино искреном комуникацијом и координацијом свих институција и организација које су укључене у овај процес може доћи до бољих резултата, који данас нису на завидном нивоу.

„ Практичан начин решавања питања је од суштинске важности како би ствари кренуле у позитивнијем правцу. Важно је да заједничким снагама учинимио све да се све породице које желе на Косово и врате“, казао је Јевтић.

Да је УНХЦР један од веома важних партнера говори и чињеница да смо управо са овом међународном организацијом и ОЕБС-ом пре неколико година покренули иницијативу коју смо назвали  „Скопски процес “, истакао је министар.

Јевтић је казао да су проблеми када је у питању процес повратка велики али не и нерешиви, само је потребно истрајати у њиховом решавњу.

Пренео му је да институција коју води неће одустати да се снажно залаже да се питање повратка реши што скорије на један позитиван начин и напоменуо да се мора изнаћи модел да повратак на Косову буде бољи него данас.

Данашњем састанку присуствовао је и одлазећи шев УНХЦР-а Нарасима Рао, који се министру Јевтићу захвалио на искреној сарадњи и напорима које улаже у процесу повратка.