среда, 20 јун 2018 06:20

Јевтић на Светски дан избеглица: Расељени са Косова и даље немају могућност да се врате

Приштина, 20.06.2018

„У тренутку када би питање повратка требало да буде давно затворена тема, ми данас и овог 20. јуна на обележавању и овог Светског дана избеглица говоримо о бројки од 200 000 оних који су расељених са Косова и чињеници да они који желе да се на Косово врате за то немају прилику а неки од њих живе у нехуманим условима који су недостојни човека“, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић поводом Светског дана избеглица.

Оценио је да у повратку расељених све институције, чиниоци и друштво у целини морају уложити више напора јер свих ових година није било жељених резултата.

 „Обележавња Светског дана избеглица треба да буде подсећање да су они који су некада живели у својим домовима данас далеко од њих и то је тако већ 19 дугих година. У великом броју градова на Косову у којима су Срби раније живели данас Срба нема а градови попут Мушутита и Ђаковице су забрањени градови за расељене чак и за једнодневну посету, што је веома тужно“.

Изразио је бригу што су услови за повратак али и опстанaк на лошем нивоу - „Брине ме то што се они који су се вратили и даље нападају, што велики број случајева узурпиране имовине и даље чека епилог у судовима, што је еконосмка ситуација у повратничким срединама веома лоша, што се жеља од стране расељених да посете своје светињe и данас дочекује негативно а највише ме брине што је и после толико година међусобно поверење које би требало да буде кључ успеха да се расељени врате и даље нарушено“, рекао је министар, нагласивши да је заједнички иманилац свих који се данас налазе ван својих домова исти а то је да су протерани са својих имања и да нема разлике у патњи и болу који сви они осећају због неправде која им је нанета.

Онима који желе да се врате је поручио да се од њиховог повратка неће одустати - „Уложићемо сав свој труд да вам повратак омогућимо јер право на повратак и слободан живот је основно право свих и ми ћемо се за то и борити. Молим вас и данас да своја имања не продајете и будете упорни у намари да се вратите јер ћемо једино тако успети у ономе чему сви тежимо а то је да поново буде ваше оно што вам је некада припадало“, закључио је Далибор Јевтић.