уторак, 05 јун 2018 17:51

Саопштење за јавност поводом искључења струје у колективним центрима на Брезовици

Приштина, 05.06.2018.

Министарство за заједнице и повратак у пуној координацији и сарадњом са Општином Штрпце није успело да дође до компромиса са компанијом КЕДС, када је у питању поновно укључење на напајање колективних центара на Брезовици.

Вишедневни напори да се проблем реши нису уродили плодом, јер током састанка који је данас одржан у Приштини између представника Министарства за заједнице и повратак и представника Општине Штрпце са надлежнима за решење овог проблема у КЕДС-у је речено да док расељени који се налазе у колективним центрима не измире дуговања од 2015. године па на даље за електричну енергију која се наплаћује по тарифама за домаћинства, струја неће бити укључена.

Такође из ове компаније су током састанка навели да упркос раније потписаним споразумима у којима је од стране расељених преузета обавеза да плаћају разлику у киловатима изнад потрошње од 330 kwh, који су им од стране Комесаријата за избеглице Републике Србије плаћени сваког месеца, остатак потрошених киловата често није уплаћиван у потпуности па се тако дуг нагомилао до 47 000 евра.

Чињеница је да је код претходног проблема када је колективним центрима на Брезовици искључена струја било договорено да сваки киловат који се потроши преко 330 kwh, бити плаћен од стране самих корисника соба у колективним центрима, а за то су сагласност дали и сами корисници. Чињеница је да је Министарство за заједнице и повратак за неколико породица решило стамбено питање а да оне и даље не напуштају просторије у хотелима на Брезовици и при том имају готово највећу потрошњу струје на месечном нивоу, и да је питање коришћења услуга колективног центра питање Комесирајата за избеглице. Такође је чињеница да ће до јесени ове године бити завршени сви стамбени објекти за сва расељена лица која су смештена у колективним центрима на Брезовици и на тај начин дугорочно и трајно реши проблем њиховог смештаја.

Дужни смо били да јавност упознамо са овим чињеницама и детаљима, не би било коректно да их не поменемо. Очигледно је да постоје појединци који би и даље да на један себичан начин на различите начине неодговнорним понашањем угрожавали оне којима је сигурно најтеже у овом тренутку, посебно без струје у 21. веку. Тражимо и наћићемо начин да систематски решимо тај проблем, а оног тренутка када сви добију свој кров над главом, дакле до краја године, више неће бити могућности себичног понашања појединаца на штету других.

С обзиром да се и Министарство за заједнице и повратак и Општина Штрпце морају придржавати свих законских процедура приликом решавања овог проблема а немогуће је законски од стране ових институција регулисати горе наведем дуг, покушаће се да се решење у наредним данима нађе компромисом, али сигурно не стварајући поново лагодну ситуацију за оне неодговорне и себичне кориснике колективног центра на Брезовици.