понедељак, 28 мај 2018 11:15

Јевтић: Срамно и недопустиво је блокирати расељене да посете своју светињу у 21. веку

Приштина, 28.05.2018.

Блокада пута и спречавање расељених да барем на дан посете Цркву Свете Тројице у селу Петрич код Клине је сраман чин који не доноси ништа добро ником ко на Косову живи.

„Ово је недопустиво и оваквим и сличним  инцидентима се већ једном мора стати на пут", оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић након информације да је група расељених Срба спречена да посети  цркву на велики српски празник.

Министар напомиње да је жалосно то што ово није једини инцидент овакве врсте, већ да се овако нешто често понавља.

"Имали смо више оваквих ситуација. Тужно је што се на овај начин Србима који су расељени ставља до знања да на Косово нису добродошли", рекао је министар.

Јевтић истиче да ће искористити свој ауторитет код међународне заједнице али и политичких представника Албанаца и надлежних институција на Косову како би указао на озбиљност ситуације и на штетност коју овакви догађаји  проузрокују.

"Последице овога што се данас дешава су велике. Ово није само спречавање расељених да посете цркву и проповедају своју веру, ово је и блокада свега онога што покушавамо да урадимо на плану повратка и опстанка Срба на Косову", нагласио је Далибор Јевтић.