Високи Дечани, 07. јул 2020. године

”Нећемо дозволити кршење закона и судских одлука и снажно ћемо се залагати где год буде било потребно да се имовина манастира Високи Дечани и целе Српске православне цркве заштити. Светиње су место сабирања Срба и стуб останка и опстанка српског народа, управо зато представници Срспке листе неће пристати ни на какве компромисе у њиховој заштити”, казали су министри у косовској Влади и представници Срспке листе, председник Горан Ракић и потпредседник Далибор Јевтић током данашње посете манастиру Високи Дечани и пружању подршке монаштву у превазилажењу тешких тренутака у борби за очување манастирске имовине.

Приштина, 02. јул 2020. године

У свом настојању да омогући одрживи повратак и интеграцију расељених лица, интерно расељених и избеглица са Косова, Министарство за заједнице и повратак са својим партнерима из Европске уније подстиче економско оснаживање ових породица. Покретање сопственог бизниса подстицајним средствима Министарства за заједнице и повратак и Канцеларије Европске уније на Косову један је од начина којим се повратницима и интерно расељенима обезбеђује друштвено-економска стабилизација и егзистенција.

Након постигнуте сагласности марта 2020. године о изградњи 62 куће за интерно расељене породице и упркос неизвесности узрокованој пандемијом вируса Ковид-19 и применом прописаних мера заштите, успешно је започета изградња првих 38 кућа за интерно расељена лица на Косову. Изградњом првих 38 кућа ће бити решено стамбено питање за укупно 214 лица у општинама Ново Брдо, Ђаковица, Пећ, Исток, Штрпце, Ораховац и Косово Поље. Многе од поменутих 38 породица, међу којима има и мале деце, живеле су у нехуманим условима и зато са нестрпљењем чекају свој кров над главом. За седам кућа је већ урађен и технички пријем, а видно задовољни корисници у току обављених пријема кажу да њихов дуго сањани сан сада већ постаје јава. На томе су, кажу, захвални свима који су заслужни за изградњу кућа, а понајвише министру за заједнице и повратак који дату реч испунио.

Приштина, 24. јун 2020. године

„Свим припадницима египћанске заједнице, у име Министарства за заједнице и повратак и у своје лично име, честитам Дан Египћана. Својом древном културом, традицијом и особеностима египћанска заједница представља богатство које треба чувати и неговати. Посао свих нас осталих јесте да помогнемо и у томе активније и одговорније учествујемо јер све заједнице на Косову заслужују једнаке могућности и шансе“, изјавио је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, поводом Дана Египћана.  

У селу Опрашке у општини Исток, где је некада живело двадесетак српских породица, данас је од стране Албанаца пребијен Петко Милетић - једини српски повратник и житељ овог села. Претучени Милетић је након указане медицинске помоћи у локалној амбуланти у пратњи полиције одвезен у Болницу у Пећи ради допунских медицинских прегледа. Милетић је од стране двојице Албанаца задобио телесне повреде приликом спречавања илегалне сече дрва на свом имању и том приликом му је украден мобилни телефон.

Приштина, 26. мај 2020. године

У селу Дреновчић у општини Клина јуче око 16 часова, на свом имању секиром је нападнут повратник Ђорђија Ђоровић. Двојица Албанаца су Ђоровићу запретили да ће убити и њега и пса и ”да ће му одсећи главу као јагњету” ако га поново виде ту где јесте. Ђоровић се након ицидента повукао са свог имања у изнајмљеној кући у селу Бича у којој станује. Убрзо након тога исти нападачи су дошли у двориште изнајмљене куће и поново претили да ће га лишити живота уколиоко га виде да обрађује своје имање у суседном селу. Након поновљене претње Ђоровић је обавесто  припадике словенског контигента КФОР-а, а затим и Полицију Косова која је одмах стигла на лице места и од њега узела изјаву.

Приштина, 23. мај 2020. године

„Свим припадницима исламске вероисповести, као и председнику Исламске заједнице Косова, гдину Наиму Тернави, упућујем најискрене честитке поводом Рамазанског бајрама уз традиционални поздрав - БАЈРАМ ШЕРИФ МУБАРЕК ОЛСУН“, стоји у честитики министра за заједнице и повратак, Далибора Јевтића.

Приштина, 06. мај 2020.

„Арљија Ђурен – Срећан Ђурђевдан“! – речи су министра Далибора Јевтића који честита Дан Горанаца и у наставку поручује: „У духу вашег традиционалног поздрава и уз тупане, свирле и ћифтелије са атмосфером заједништва и општег весеља желим  да прославите ваш празник, сачувате раскош ваших обичаја и сећања, као и да се својој Гори увек са радошћу изнова враћате“.

Приштина, 03. мај 2020. године

”Честитам вам Светски дан слободе медија уз жељу да новинари и медијски радници на слободан начин обављају тешке задатке који су често пред њима, без да икада више буду киднаповани, нападани, убијани јер је слобода медија и слободно извештавање основно људско право”, истакао је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, честитајући 3.мај, Светски дан слободе медија.

уторак, 28 април 2020 14:39

Церница на удару паликућа

Приштина, 28. април 2020. године

”Невећинске заједнице заслужују једнаке шансе и заштиту, поготово у моментима када је евидентан растући тренд насиља над њиховом имовином. Сви досадашњи напори да омогућимо бољу будућност свима, у моменту бивају обесмишљени након сазнања да се припадницима невећинских заједница на Косову пале куће, скрнаве гробља, неометано краде имовина”, изјавио је министар Далибор Јевтић поводом најновијег паљења српске куће у Церници код Гњилана.

Приштина, 28. април 2020. године

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли су петочлану породицу Славка Петровића из Бабиног Моста код Обилића, мештане Новака код Призрена и Црколеза у Истоку који су били на мети учесталих провала, крађа и подметања пожара.

Приштина, 27. април 2020. године

Још једна у низу напада на повратнике на Косову, овог пута у општини Исток, у селу Црколез где је синоћ  Малиши Тијанићу украден путнички аутомобил и бик. Малиша се са породицом у Црколез вратио пре 11 година, а мештани села истичу да због оваквих инцидената осећају велику несигурност.

Приштина, 25. април 2020. године

У селу Новаке код Призрена у коме тренутно живи  15 Срба, данас нешто после 17 часова, непознати починиоци пометнули су пожар у кући покојног Момира Станојевића. Малобројне комшије покојног Станојевића су захваљујући брзој реакцији успели да угасе подметнути пожар, а ватрогасна јединица и полиција су након тога стигли на лице места и извршили увиђај.

Приштина, 25. април 2020. године

„Нису расветљени многобројни напади из прошлости над Србима и њиховом имовином у Бабином Мосту, и зато смо ту где јесмо“, поручује министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Приштина, 24. април 2020. године

”Свим припадницима муслиманске вероисповести честитам почетак Рамазанког поста са жељом да ови свети дани Рамазана свима донесу слогу, међусобно поверење и истинске духовне вредности, које су нам свима потребне у овим тешким временима која су задесила читав свет“, казао је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, честитајући празник верницима исламске вероисповести.

Приштина, 23. април 2020. године

”Свим Турцима на Косову најискреније честитам данашњи празник уз жељу да Дан турске заједнице на Косову сви заједно проведемо у миру, добром здрављу и у кругу својих породица”, поручио је министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић.

субота, 18 април 2020 07:26

Срећан Васкрс!

Приштина, 18. април 2020. године

“Тешка времена у којима дочекујемо Васкрс не смеју у нама поколебати веру и наду у боље сутра. Зато нека у свима нама добро победи зло, нека нада победи страх, а љубав мржњу. Да распети човек данашњице васкрсне и да живот победи”, поручио је министар за заједнице и повртак Далибор Јевтић, честитајући  свештенству Српске Православне Цркве и верницима најрадоснији хришћански празник.

Приштина, 12. април 2020. године

 ”Нека радост Васкршњих празника буде вечно присутна међу вама”, поручује у својој честитки свештенству и верницима Римокатоличке цркве, министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Приштина, 09. април 2020. године

У моментима када пандемија корона-вируса улази у критичну фазу, Министарство за заједнице и повратак је успешно окончало први део акције поделе пакета помоћи најугроженијима на Косову. Под слоганом „ДА ПОБЕДИ ЖИВОТ“, од 31. марта до 8. априла, у 303 најугроженије породице на Косову је равноправно подељено 10,9 тона хране и 7.562 комада средстава за хигијену.

Приштина, 8. април 2020.

У тренутку када се наше друштво суочава са опасном пандемијом, када се све различитости и политика стављају по страни и када сви заједно имају један заједнички циљ, да се победи ова пошаст, они који су у годинама уназад били штеточине користе овај тренутак и овај моменат да кроз своје ново политичко ангажовање настави својим изјавама и активностима руши све мостове сарадње и комуникације. Нажалост господин Ненад Рашић не зна другачије, не уме. Он једино зна да буде оно што јесте - штеточина без осећаја одговорности за штету коју чини.

У тренутно 18. општина на Косову, под слоганом „ДА ЖИВОТ ПОБЕДИ“, Министарство за заједнице и повратак је покренуло опсежну акцију расподеле 10,8 тона основних животних намерница, уз 7.497 комада средстава за хигијену (у 300 пакета) од које ће директну корист имати приближно 907 најугроженијих особа.

Приштина, 30. март 2020.

На електронској седници Управног одбора пројекта "Повратак и реинтеграција на Косову, пета фаза (РРК5)" у којој су учествовали представници Министасртва за заједнице и повртак, Канцеларије Европске уније на Косову, УНХЦР-а и Међународне организације за миграције (ИОМ) одобрена је изградња 62 куће за расељена лица у општинама Косово Поље, Грачаница, Каменица, Ново Брдо, Призрен и Штрпце. Спровођења пројекта је тренутно успорено и значајно отежано због пандемије корона-вируса на Косову и у региону.

Приштина, 24. март 2020. године

У селу Новаке код Призрена обијено је 10 повратничких кућа од 67 колико их укупно има у овом селу. Да су куће обијене мештани Новака су приметили током јучерашњег дана. Нажалост, јустрос око 02:00, група од неколико провалника је поновила исто кривично дело и то је веома узнемирило мештане овог села. За сада се не зна колика је материјана штета начињена у обијеним кућама. Представник села Новаке, Спаса Андријевић, каже да се поред материјалне штете, оваквим чином угрожава њиховов даљи опстанак у селу Новаке, а свима онима који намеравају да се врате својим кућама се шаље јасна порука да овде нису добродошли.

Приштина, 23. март 2020. године

”У овим турбулентним временима пандемије корона вируса (Ковид-19) морамо се држати заједно и помагати једни другима али и сами себи јер је то једини начин да се изборимо са овом кризом светских размера“, изјавио је министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић. Пандемија корона вируса је регистрована у 11 градова на Косову и има тенденцију даљег ширења. Уведене мере заштите од ширења пандемије Ковида-19 онемогућавају нормалан живот на Косову. Ове мере али и свеукупна ситуација нарочито погађају поједина повратничка места и рањиве групе грађана међу којима су: старе особе, повратници, социјално угрожене категорије становника и остали.

Приштина, 09. март 2020. године

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, састао се данас са амбасадором Сједињених Америчких Држава на Косову, Филипом Коснетом. Актуелни планови министарства по питању повратка и реинтеграције повратника, проблеми невећинских заједница, наставак дијалога између Приштине и Београда, безусловно укидање такси на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, борба против корупције су само неке од тема о којима је било речи на овом састанку.

Приштина, 27. фебруар 2020. године​

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, осуђује јучерашње пребијање тридесетседмогодишњег Дејана Ђокића из села Гризиме у општини Каменица од стране комшије Албанца, јер није дозволио напајање туђе стоке на приватном извору. Јевтић оцењује да овакви инциденти не доприносе међусобном помирењу Срба и Албанаца, већ у великој мери отежавају прекопотребну нормализацију односа два народа.

Приштина, 25. фебруар 2020. године

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић састао се данас са шефицом Међународне организације за миграције (ИОМ) на Косову Аном Ростоцки и том приликом с њом разговарао о наставку и продубљивању сарадње на заједничким пројектима за подршку повратницима и заједницама - РРК5 и програм за стабилизацију заједница (ЦСП).

Приштина, 24. фебруар 2020. године

Будући планови Министарства за заједице и повратак, наставак сарадње на Скопском процесу и повратку расељених, унапређење живота  повратника и невећинских заједница и примена договорених стратегија, биле су неке од тема данашњег састанка министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и амбасадора Организације за европску безбедност и сарадњу на Косову (ОЕБС) Јан Братуа.

Приштина, 21. фебруар 2020. године

Министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић, састао се данас са амбасадором Швајцарске на Косову Жан Хубер Лебетом (Jean Huber Lebet) и са њим разговарао о плановима министарства да допринесе даљем унапређењу живота свих грађана.

четвртак, 13 фебруар 2020 18:23

ЈЕВТИЋ ЧЕСТИТАО ДАН АШКАЛИЈА

Приштина, 13.02.2020.

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић честитао је Дан Ашкалија припадницима овог народа.

Приштина, 10. фебруар 2020. године

Министар за заједнцие и повратак Далибор Јевтић састао се данас са амбасадором Савезне Републике Немачке на Косову Кристијаном Хелдом. На састанку који је одражан у Министасртву за заједнице и повратак, главне теме биле су будућа сарадња, економско оснаживања и потреба што скоријег поновног успостављања дијалога Београда и Приштине.

Посетили смо општину Грачаница и разговарали са градоначелником Срђаном Поповићем. Социјално угрожену породицу Синише Васића коју смо обишли током посете Грачаници у наредном периоду ћемо помоћи да имају боље услове за живот.

Бабин Мост-Липљан-Старо Грацко, 19. јул 2019. год

” Ми као институција смо присутни овде да помогнемо да људи пре свега опстану.Волели би смо да се сви они који су отишли и врате али је за нас опстанак ових људи овде најважнији. Сваку породицу коју овде задржимо у Старом Грацку али и свуда тамо где Срби живе за нас је успех у смислу онога да нас има ако не више, барем исто и никако мање у односу на број који нас има данас. У наредном периоду ћемо реализовати оно што као министарство межемо, обнову и изгрању нових кућа али ћемо подржати младе људе који ће покренути одеђене бизнисе”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратк у оставци Далобор Јевтић, након обиласка успешно реализованих пројеката за оспанак Срба у Бабином Мосту и Старом Грацку.

Приштина, 26. јун 2019. год.

”Чињеница је да је прошло двадесет година и самим тим што и након двадесет година и даље тражимо начин да овај процес завршимо, говори довољно о томе да није довољно урађено по овом питању. Ако знамо да је још увек велики број оних који су расељени и ван својих домова, ако знамо да постоје средине на Косову у којима расељени не могу да се врате онда знамо да имамо још пуно тога да урадимо сви заједно како би смо ово питање решили на бољи и квалитетнији начин”, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић на конференцији ” Двадесетогодишњица водећих принципа о интерној расељености ”, која је данас одржана у Приштини.

понедељак, 24 јун 2019 10:19

Честитка поводом Дана Египћана

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић честитао је Дан Египћана свим припадницима ове заједнице.

Приштина, 20. јун 2019. год.

” Светски Дан избеглица не треба и не сме да буде једини дан када се подсећамо на сву бол и патњу коју имају људи који су против своје воље напустили све што су годинама стицали. Ово не треба да буде једини дан подсећања на оне које су напустили своје домовове, своје места, градове, села…не треба да буде подсећање на све оне проблеме које имају, а имају их пуно. Обавеза читавог друштва је да се њих морамо сетити сваког дана, да им морамо помоћи да им сваки дан буде лакши и лепши од предхотног, обавеза је да свакодневно радимо на стварању бољих услова за њихов живот”, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, поводом обележавања 20. јуна, светског Дана избеглица.

Берлин, 6. јун 2019.

Другог дана своје посете Берлину делегација Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, разговарали су са саветником канцеларке Меркел господином Лутенбергом.

Берлин, 5. јун 2019.

Политички представници Срба са Косова започела је своју дводневну посету Берлину састанком са директором Канцеларије за југоситочну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Хелбахом.

Берлин, 5. јун 2019.

Делегација политичких представника Срба са Косова допутовала је у Берлин где ће у наредна два дана ​имати више састанака са представницима Владе и Парламента Немачке, између осталих са саветником канцеларке Меркел, господином Лутенбергом, затим са специјалним изаслаником са југоисточну Европу господином Хелбахом као и посланицима господином Јуратовићем и господином Саразином.

Приштина, 04. јун 2019.​

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић,свим грађанима муслиманске вероисповести честитао је Рамазански бајрам са жељом да овај велики празник прославе окружени својим најмилијим,у нади да ће дани који долазе бити испуњени искреном толеранцијом,поштовањем према свим људима без обзира на њихову вероисповест.

Приштина, 06. мај 2019. године 
 
Потпредседник Владе и министар за заједенице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је свети месец Рамазана свим грађанима исламске вероисповети.

понедељак, 06 мај 2019 07:51

Јевтић честитао Дан Горанаца

Приштина, 06. мај 2019. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је Дан Горанаца припадницима горанског народа.

субота, 27 април 2019 10:53

Јевтић честитао Ускрс

Приштина, 27. април 2019. године
 
Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је патријарху Иринеју, владики Теодосију, свештенству и свим верницима православне вероисповести највећи хришћански празник Ускрс. 

Приштина, 20. април 2019. година

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић честитао је Ускрс свим верницима који овај празник прослављају по Грегоријанском календару са жељом да га дочекају у срећи, миру и добром здрављу.

Приштина, 08. април 2019. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је Међународни дан Рома припадницима овог народа уз оцену да Роми и данас живе тешко и да све институције на Косову морају уложити још много озбиљног рада и труда како би њихов положај у друштву био бољи.

Приштина, 02. април 2019. год​

Проблеми са којима се суочавају невећински народи на Косову као што су неимплементација одлука, проблем узурпиране имовине као и други проблеми који стоје на путу повратка расељених лица, заступљеност и запошљавање невећинских народа у институцијама али и застој у дијалогу између Београда и Приштине због увођења такси на увоз робе из централне Србије и БиХ, биле су главне теме током састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића са високим комесаром за националне мањине ОЕБС-а, господином Ламбертом Заниjериjем (Lamberto Zannier) и амбасадором ОЕБС-а на Косову Јан Братуом (Jan Braathu).

Штрпце, 29. март 2019. године
 
Безбедносна ситуација на територији општине Штрпце је стабилна, потврдђено је данас на састанку који је у овој општини одржан између градоначелника Штрпца Братислав Николића, потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтића, команданта Команде здружених снага у Напуљу адмирала Џејмса Фога и команданта КФОР-а генерал мајора Лоренца Дадариа.

Приштина, 26. мар 2019. год

Да је дијалог основни начин решавања проблема на Косову, закључак је данашњег састанка који је у Приштини одржан између потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика шефа мисије за Балкан и Европу Министарства спољних послова Француске Емануела Берарда, који је иначе задужен да прати процес дијалога између Београда и Приштине, а који у Приштини борави како би се у разговору са релевантним званичницима упознао са тренутном ситуацијиом на Косову.  

Штрпце, 17. март 2019.

Поводом 15. година од мартовског погрома на Косову, потпредседник Српске листе и министар за повратак у оставци Далибор Јевтић истиче да су последице насиља који се тада догодио још увек видљиве у виду села без Срба попут Свињара у коме је некада живело 580 Срба, као и хиљаде протераних Срба широм Косова а који ни дан данас нису успели да се врате у своје домове.

Приштина, 08. март 2019. година
 
Милорад Зајић из Клине који је ухапшен марта прошле године за наводне ратне злочине на Косову а коме је изречена мера кућног притвора ослобођен је свих оптужби и данас му је укинут кућни притвор.
 

Приштина, 14. феб 2019. године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са норвешким дипломатом и бившим специјалним изаслаником генералног секретара УН за Косово, Каи Еидеом. Јевтић и Еиде су током састанка разговарали о актуелним темама и политичкој ситуацији на Косову као и дијалогу Београда и Приштине.

Вашингтон, 06. фебруар 2019. год.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас се у оквиру низа састанака које је у Вашингтону где борави поводом Молитвеног доручка имао,  састао и са конгресменом Елиотом Енгелом (Eliot Engel).

Вашингтон, 04. фебруар 2018. год.

Сва отворена питања треба решавати дијалогом, истакнуто је данас у Вашингтону током одржаног састанка потпредседника Владе и министра за заједнице и повратак у оставци Далибора Јевтића и заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмера.

Ораховац, 28. јан 2019. год.

„ Приоритет министарства ће у наредном периоду бити улагање у живот, а живот је дакле и образовање и могућност запошљења. Живот је све оно што треба неког да натера да овде у тешким околностима у којима наши сународници живе, остану и опстану “, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнце и повратак у оставци Далибор Јевтић, данас у Ораховцу приликом посете школи „Доситеј Обрадовић“ која је реконструисана средствима Министасртва за заједнице и повратак.

субота, 05 јануар 2019 20:05

Јевтић честитао Божић

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић свим православним верницима упутио је божићну честитку поводом овог најрадоснијег празника.

понедељак, 31 децембар 2018 18:04

Јевтић честитао Нову годину

Приштина, 31. децембар 2018. год

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим грађанима поводом наступајуће Нове године и пожелео пре свега добро здравље, пуно личних и професионалних успеха и истакао да се нада да ће наредна година бити лепша и лакша од оне коју остављамо за нама.

25. децембар 2018.године

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитке свим верницима који Божић прослављају по Грегоријанском календару.

Штрпце, 15. дец 2018. год.

Група албанских хакера синоћ је извршила јак сајбер напад на сајтwww.daliborjevtic.com, инстаграм профил @dalibor.jevtic и званичну фејсбук страницу @daliborjevticministar, потпредседника Српске листе Далибора Јевтића.

Потпредседник косовске Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и вице-канцелар Аустрије Хајнц Кристијан Штрахе, сложили су се данас током састанка који је одржан у Бечу да све проблеме који оптерећују два народа на Косову, српски и албански, треба решавати искључиво дијалогом.

Истанбул, 08. новембар 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак у оставци Далибор Јевтић, говорио је данас као специјални гост на отварању Истанбулске конференције о безбедности (ISTANBUL SECURITY CONFERENCE). На конференцији је министар рекао да је ово добра прилика да се говори о безбедности и изазовима свих народа који на Косову живе али не само на Косову него генерално на Западном Балкану.

Приштина, 05. нов 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са директорком департмана Министарства спољних послова Француске за Континенталну Европу, Флоренс Мангин. Јевтић је са госпођом Мангин, са којом је био и амбасадор ове земље на Косову Дидиер Шаберт, разгововарао о положају српског и других невећинских народа на Косову, проблемима који их оптерећују и како их решити у корист свих који на овим просторима живе.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић захвалио је свима који су подржали иницијативу председника Србије да се пројектима за унапређење привреде, пољопривреде, образовања помогне Србима на Косову.

Приштина, 24. окт 2018. год

Представници Српске листе, председник Горан Ракић и потпредседници Далибор Јевтић и Игор Симић, састали су са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за европска и евроазијска питања Метју Палмером ( Matthew Palmer ).

Приштина, 04. окт 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић данас није учествовао на седници Владе Косова, како су известили поједини медији, већ је присуствовао састанку са делегацијом Немачке у чијем су саставу били Томас Ричард Силберхорн, државни секретар у Министарству одбране и Мариа Флашбартх, државни секретар у Министарству за економску сарадњу.

Приштина, 02. октобар 2018. године

Испред Омладинског центра у Осојану код Истока, јутрос је бачена бомба, која на сву срећу није експлодирала. Како су представници Министарства за заједнице и повратак, који се налазе у Осојану јавили, експлозивну направу је приметио радник овог центра након отварања  и случај одмах пријавио полицији.

Приштина, 28. сеп 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим грађанима бошњачке националности а поводом обележавања Дана Бошњака.

Кметовце, 27. сеп 2018. год

У циљу побољшања живота и стварања бољих услова за опстанак, као и за суживот између Срба и Албанаца, у Кметовцу код Гњилана су данас, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, амбасадор Велике Британије на Косову Руари О’ Koнел и градоначелник Гњилана Љутфи Хазири, свечаним пресецањем врпце отворили пијацу.

Положај српске и других невећинских заједница, актуелне политичке теме и сумирање свега што је у протеклом периоду урађено у сарадњи Министарства за заједнице и повратак и Амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову, билe су теме о којима су данас разговарали потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и одлазећи амерички амбасадор Грег Делави .

Старо Гацко - 23.07.2018.

Питање постављамо онима који су макар данас требали да дођу овде и да нас погледају у очи да погледају у очи ове породице, да погледају у очи све људе који су дошли на парастос. Питање ћемо настављати да понављамо - Ко је убио 14 жетелаца?

Приштина, 22. јул 2018.

Поводом 19. годишњице злочина у селу Старо Грацко у општини Липљан која се навршава у понедељак 23. јула 2018. године, поптредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић упутио је писмо председнику Косова, председнику Владе Косова, председнику Скупштине Косова, министру унутрашњих послова Косова, министру правде Косова као и амбасадорима Квинте и шефици мисије ЕУ на Косову.

Приштина, 20. 07. 2018. год

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, састао се данас са новим шефом УНХЦР мисије на Косову Еролом Ардуком.

Штрпце, 7. јул 2018.

Након више недеља без струје, колективним центрима на Брезовици у општини Штрпце је данас укључена струја, а након ангажовања Владе Косова, Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића лично и директора Канцеларије за Косово Владе Србије Марка Ђурића и градоначелника Штрпца Братислава Николића, после вишенедељених састанака и разговора како превазићи овај проблем, пронађено је решење регулисање дуга као предуслов за поновно укључивање струје објектима на Брезовици у којима бораве интерно расељена лица.

Приштина, 20.06.2018

„У тренутку када би питање повратка требало да буде давно затворена тема, ми данас и овог 20. јуна на обележавању и овог Светског дана избеглица говоримо о бројки од 200 000 оних који су расељених са Косова и чињеници да они који желе да се на Косово врате за то немају прилику а неки од њих живе у нехуманим условима који су недостојни човека“, рекао је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић поводом Светског дана избеглица.

Приштина, 14. јун 2018.

Поводом наступајућег празника Рамазанског бајрама, свим грађанима исламске вероисповести потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку уз жеље за срећом, миром и добрим здрављем.

Вашингтон, 11.06.2018.

Делегација Српске листе, коју чине председник СЛ и градоначелник Северне Митровице Горан Ракић, потпредседник СЛ и потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић и градоначелник Штрпца Братислав Николић, започела је посету Вашинготну. Током посете представници Српске листе ће раговарати са високим званичницима Стејт департмента, међу којима и замеником помоћника државног секретара Метју Палмером, представницима Конгреса, Пентагона и Владиних агенција о положају Срба на Косову, актуелним проблемима и решавању истих.

На данас одржаној седници скупштине Српске листе, a на предлог председника Горана Ракића, Далибор Јевтић изабран је једногласно за потпредседника Српске листе.

Један од лидера Српске листе и потпредседник Владе Косова у оставци Далибор Јевтић одговара на горућа питања о тзв. косовском питању, између осталог, колико је после најновијих напада на Србе њихова безбедност погоршана, хоће ли бити формирана војска Косова, где су црвене линије Српске у преговорима о крајњем решењу и колико је реалан опстанак “замрзнутог конфликта”

Приштина, 05.06.2018.

Министарство за заједнице и повратак у пуној координацији и сарадњом са Општином Штрпце није успело да дође до компромиса са компанијом КЕДС, када је у питању поновно укључење на напајање колективних центара на Брезовици.

Приштина, 30.05.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак Далибор Јевтић, оценио је да је вечерашњи инцидент у коме су у селу Старо Грацко на сеоском игралишту од стране локланих Албанаца нападнута деца млађег узраста опасна провокација. Још је горе то што се у општем метежу који је настао током покушаја да се одбране деца у наручју мајке повређена и шестомесечна беба.

Приштина, 28.05.2018.

Блокада пута и спречавање расељених да барем на дан посете Цркву Свете Тројице у селу Петрич код Клине је сраман чин који не доноси ништа добро ником ко на Косову живи.

Приштина, 24.05.2018.

„Велики број проблема које Срби на Косову имају, лакше и квалитетније решавамо сарадњом са званичним Београдом. Представници Српске листе на Косову често инсистирају да се проблеми Срба решавају на институционалан начин јер сматрамо да се једино на тај начин може изнаћи дугорочно решење за целокупну ситуацију која и Приштину и Београд данас ставља у незавидан положај“, казао је током састанка у Приштини посланику немачког Бундестага и члану Одбора за односе са ЕУ Мануелу Саразину, потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић.

Ранилуг, 23.05.2018.

Близу 300. 000 евра биће уложено у нови Центар медицине у општини Ранилуг. Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци  Далибор Јевтић и градоначелник  Општине Ранилуг, Владица Аритоновић  данас су потписали Меморандум о изградњи овог објекта, који ће како је речено много значити током упошљавања новог медицинског особља а самим тим и опстанка Срба на овим просторима.

Приштина, 21.05.2018.

„Учестале крађе имовине у српским селима у последњих неколико месеци у потпуности заустављају повратак. На тај начин се врши притисак и на преостале Србе да се иселе из средина где се овакви инциденти дешавају“, оценио је потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, након последњих пљачки у селима Бабин Мост и Милошево.

Приштина, 16.05.2018.

„На Косову постоји пуно проблема али су Срби увек спремни да по свим питањима разговарају како би се на конструктиван начин они решавали, а на добробит свих народа на овим просторима. Били  смо и бићемо и даље фактор стабилности и страна која сматра да је дијалог најбољи начин за превазилажење свих криза“, казали су током данас одржаног састанка у Приштини, потпредседник Владе и министар за заједнице и повртак у оставци, Далибор Јевтић и посланик Српске листе у Скупштини Косова Игор Симић, вишем службенику за Косово у Стејт Департменту, Илану Гудману (Ilan Goodman)

Приштина,15. мај 2018. године​

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић свим верницима исламске вероисповести честитао је почетак светог месеца Рамазана.

Приштина, 06.05.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић, честитао је припадницима горанског народа - Дан Горанаца.

Приштина, 27.04.2018.

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак у оставци, Далибор Јевтић, састао се данас у Приштини са амбасадором Француске на Косову Дидиер Шабертом (Didier Chabert ). Јевтић и Шаберт су разговарали o корацима који могу побољшати положај невећинских народа на Косову, као и како решити актуелне проблеме у корист свих који на Косову живе.

Приштина, 23.04.2018

Потпредседник Владе Косова и  министар за заједнице и повратак у оставци Далибор Јевтић упутио је честитку свим припадницима турске заједнице поводом обележавања  Дана турске заједнице.